Przepis na Wieprzowina Gong Bao (Kung Bao)
Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Wieprzowina Gong Bao (opcjonalna transkrypcja "wieprzowina Kung Bao") to słynne chińskie danie stir-fry pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii "Moje ulubione przepisy". Nazwa dania pochodzi od syczuańskiego gubernatora Ding Baozhen a właściwie jego oficjalnego tytułu "Gong Bao", co oznacza "Strażnik Pałacu". Jedna z wersji historii o daniu Gong Bao: Gubernator Ding Baozhen miał bardzo zły stan uzębienia, praktycznie nie mógł jeść mięsa. Pewnego razu wędrował w skromnym odzieniu po kraju obserwując codzienne życie zwykłych ludzi. Na obiad wstąpił do malutkiej, skromnej restauracji. Szef kuchni zaserwował mu drobno pociętego, smażonego kurczaka z duża ilością przypraw. Kurczak był tak mięciutki a ostre przyprawy tak zaostrzyły apetyt gubernatora, że uznał, że jest to najwspanialsze danie jakie kiedykolwiek jadł. Zachwycony posiłkiem natychmiast zatrudnił kucharza w swoim Pałacu. Kucharz okazał się mistrzem swojego fachu i stworzył dla gubernatora wiele wspaniałych dań. Na na pamiątkę ich spotkania nazwali danie z kurczaka oficjalnym tytułem gubernatora Kurczak Gong Bao (Kurczak Strażnika Pałacu).
Obecnie wieprzowina Gong Bao (a właściwie bardziej znany kurczak Gong Bao) jest jednym z najpopularniejszych chińskich dań w Europie i Stanach Zjednoczonych. Wersja zachodnia jest jednak mniej ostra od oryginalnej Syczuańskiej i zazwyczaj nie jest doprawiana pieprzem syczuańskim tylko pieprzem czarnym. Podany przepis to wersja pośrednia, jest pieprz syczuański i ostrość w górnej skali europejskiej. W wersji syczuańskiej należy użyć 3 razy więcej pieprzu syczuańskiego (1 łyżka) i dodać do dania 5-6 papryczek chili (duże kawałki, dodane w momencie smażenia dymki, imbiru i pieprzu). Ja mam duża odporność na ostrość ale taka wersja to już przesada.
Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie. Danie podawać samodzielnie z makaronem mie lub ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ciekawostka:
W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście "?".
Wieprzowina Gong Bao (opcjonalna transkrypcja "wieprzowina Kung Bao") to słynne chińskie danie stir-fry pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii "Moje ulubione przepisy". Nazwa dania pochodzi od syczuańskiego gubernatora Ding Baozhen a właściwie jego oficjalnego tytułu "Gong Bao", co oznacza "Strażnik Pałacu". Jedna z wersji historii o daniu Gong Bao: Gubernator Ding Baozhen miał bardzo zły stan uzębienia, praktycznie nie mógł jeść mięsa. Pewnego razu wędrował w skromnym odzieniu po kraju obserwując codzienne życie zwykłych ludzi. Na obiad wstąpił do malutkiej, skromnej restauracji. Szef kuchni zaserwował mu drobno pociętego, smażonego kurczaka z duża ilością przypraw. Kurczak był tak mięciutki a ostre przyprawy tak zaostrzyły apetyt gubernatora, że uznał, że jest to najwspanialsze danie jakie kiedykolwiek jadł. Zachwycony posiłkiem natychmiast zatrudnił kucharza w swoim Pałacu. Kucharz okazał się mistrzem swojego fachu i stworzył dla gubernatora wiele wspaniałych dań. Na na pamiątkę ich spotkania nazwali danie z kurczaka oficjalnym tytułem gubernatora Kurczak Gong Bao (Kurczak Strażnika Pałacu).
Obecnie wieprzowina Gong Bao (a właściwie bardziej znany kurczak Gong Bao) jest jednym z najpopularniejszych chińskich dań w Europie i Stanach Zjednoczonych. Wersja zachodnia jest jednak mniej ostra od oryginalnej Syczuańskiej i zazwyczaj nie jest doprawiana pieprzem syczuańskim tylko pieprzem czarnym. Podany przepis to wersja pośrednia, jest pieprz syczuański i ostrość w górnej skali europejskiej. W wersji syczuańskiej należy użyć 3 razy więcej pieprzu syczuańskiego (1 łyżka) i dodać do dania 5-6 papryczek chili (duże kawałki, dodane w momencie smażenia dymki, imbiru i pieprzu). Ja mam duża odporność na ostrość ale taka wersja to już przesada.
Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie. Danie podawać samodzielnie z makaronem mie lub ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ciekawostka:
W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście "?".
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych wyłuskanych (niesolonych)
- 6 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, pokrojonych w 3 cm kawałki
- 4 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sos:
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Dodatek:
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
Ocet ryżowy powinien być jasny czy czarny?
W przepisie użyłem biały ocet ryżowy, ale myślę, że spokojnie można użyć ocet czarny może nawet wzbogacić smak dania.
Pyszne! Ale sosu to mi nie powstało prawie nic –
dolałem wody i było ok.
Dzisiaj kolejne podejście!
Dodaj komentarz