Przejdź do treści

Wieprzowina Gong Bao (Kung Bao)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina Gong Bao (Kung Bao)
Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Wieprzowina Gong Bao (opcjonalna transkrypcja "wieprzowina Kung Bao") to słynne chińskie danie stir-fry pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii "Moje ulubione przepisy". Nazwa dania pochodzi od syczuańskiego gubernatora Ding Baozhen a właściwie jego oficjalnego tytułu "Gong Bao", co oznacza "Strażnik Pałacu". Jedna z wersji historii o daniu Gong Bao: Gubernator Ding Baozhen miał bardzo zły stan uzębienia, praktycznie nie mógł jeść mięsa. Pewnego razu wędrował w skromnym odzieniu po kraju obserwując codzienne życie zwykłych ludzi. Na obiad wstąpił do malutkiej, skromnej restauracji. Szef kuchni zaserwował mu drobno pociętego, smażonego kurczaka z duża ilością przypraw. Kurczak był tak mięciutki a ostre przyprawy tak zaostrzyły apetyt gubernatora, że uznał, że jest to najwspanialsze danie jakie kiedykolwiek jadł. Zachwycony posiłkiem natychmiast zatrudnił kucharza w swoim Pałacu. Kucharz okazał się mistrzem swojego fachu i stworzył dla gubernatora wiele wspaniałych dań. Na na pamiątkę ich spotkania nazwali danie z kurczaka oficjalnym tytułem gubernatora Kurczak Gong Bao (Kurczak Strażnika Pałacu).

Obecnie wieprzowina Gong Bao (a właściwie bardziej znany kurczak Gong Bao) jest jednym z najpopularniejszych chińskich dań w Europie i Stanach Zjednoczonych. Wersja zachodnia jest jednak mniej ostra od oryginalnej Syczuańskiej i zazwyczaj nie jest doprawiana pieprzem syczuańskim tylko pieprzem czarnym. Podany przepis to wersja pośrednia, jest opcjonalnie pieprz syczuański (UWAGA od pewnego czasu pieprz syczuański jest bardzo trudno dostępny w Europie z powodu zakazu/obostrzeń w jego imporcie) i ostrość w górnej skali europejskiej. W wersji syczuańskiej należy użyć 3 razy więcej pieprzu syczuańskiego (1 łyżka) i dodać do dania 5-6 papryczek chili (duże kawałki, dodane w momencie smażenia dymki, imbiru i pieprzu). Ja mam duża odporność na ostrość ale taka wersja to już przesada.

Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie. Danie podawać samodzielnie z makaronem mie lub ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Ciekawostka:
W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście "?".
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego lub 1 lyżeczka pieprzu syczuańskiego mielonego
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych wyłuskanych (niesolonych)
  • 6 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, pokrojonych w 3 cm kawałki
  • 4 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego lub 1 lyżeczka pieprzu syczuańskiego mielonego
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych wyłuskanych (niesolonych)
  • 6 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, pokrojonych w 3 cm kawałki
  • 4 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w 1,5 cm kostkę. Ja kroję polędwiczkę wzdłuż na 2-3 duże plastry, potem każdy plaster na paski, następnie każdy pasek na kawałki.
  2. Wymieszać mięso z marynatą. Odstawić na 20 min. Wymieszać składniki sosu.
  3. Posiekać dymkę i imbir, rozgnieść pieprz syczuański, wyłuskać orzeszki, chili pociąć w 3cm kawałki (usunąć pestki).
  4. W woku na dużym ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso mieszając, aż zmieni kolor (ok. 1,5 - 2 min). Przełożyć na talerz. Jeżeli dysponujecie bardzo mocnym palnikiem mięso będzie lekko zarumienione.
  5. Rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju, smażyć w nim chili aż sczernieje, wyjąć.
  6. Wrzucić cebulę dymkę, imbir i pieprz. Smażyć mieszając kilkanaście sekund.
  7. Dodać mięso i sos. Smażyć chwilę, dokładnie mieszając, dodać orzeszki ziemne, dobrze wymieszać.
  8. Potrawa gotowa, podawać z makaron mie (gotowanym lub smażonym) lub ryżem jaśminowym.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *