Przepis na Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)
Brukselki z patelni po tajsku to warzywne danie fusion z wpływami kuchni tajskiej i japońskiej. Bardzo proste do wykonania, błyskawiczne i bardzo smaczne danie z samych zdrowych składników. Brukselki z patelni możemy zaserwować jako lekką przekąskę, jarzynkę do dania głównego lub składnik kilkudaniowego posiłku w stylu chińskim. Magda serwuje smażone brukselki na ostro posypane sporą ilością (1 łyżka) japońskiej przyprawy 7 smaków (jej głównym składnikiem jest mielone chili). Oczywiście dodatek ten może być zredukowany według gustu w celu uzyskania optymalnej ostrości.
WERSJA WEGE
Danie bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Sos rybny - jedyny składnik zwierzęcy wystarczy zastąpić sosem sojowym.Rodzaj dania | Dodatki do dań, Przekąski |
Kuchnia | Inne kuchnie, Kuchnia tajska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g brukselek
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżka przyprawy 7 smaków (lub mniej wg. gustu), do posypania
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym jasnym
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
- 1 łyżka cukru brązowego
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Brukselkę kroimy na pół, większe sztuki w ćwiartki. Na oleju podgrzewamy 1 łyżkę cukru i dodajemy brukselkę. Smażymy ok. 3 minuty na małym ogniu i dodajemy czosnek, smażymy kolejne 2-3 minuty i dodajemy posiekaną drobno kolendrę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
Akurat miałam po ręką brukselki. Zrobiłam dzisiaj na obiad ale bez kolendry. Danie wyszło znakomicie, przypieczone brukselki w pysznym słono-słodkim sosie. Zjadłam solo na obiad bez żadnych dodatków.
Dodaj komentarz