Przepis na Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)
Brukselki z patelni po tajsku to warzywne danie fusion z wpływami kuchni tajskiej i japońskiej. Bardzo proste do wykonania, błyskawiczne i bardzo smaczne danie z samych zdrowych składników. Brukselki z patelni możemy zaserwować jako lekką przekąskę, jarzynkę do dania głównego lub składnik kilkudaniowego posiłku w stylu chińskim. Magda serwuje smażone brukselki na ostro posypane sporą ilością (1 łyżka) japońskiej przyprawy 7 smaków (jej głównym składnikiem jest mielone chili). Oczywiście dodatek ten może być zredukowany według gustu w celu uzyskania optymalnej ostrości.

WERSJA WEGE

Danie bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Sos rybny - jedyny składnik zwierzęcy wystarczy zastąpić sosem sojowym.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Brukselkę kroimy na pół, większe sztuki w ćwiartki. Na oleju podgrzewamy 1 łyżkę cukru i dodajemy brukselkę. Smażymy ok. 3 minuty na małym ogniu i dodajemy czosnek, smażymy kolejne 2-3 minuty i dodajemy posiekaną drobno kolendrę.
  2. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Brukselkę podlewamy sosem i podgrzewamy kolejne 2 minuty. Podajemy posypaną przyprawą 7 smaków. Zjadamy ciepłą. Danie można zaserwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
    Brukselki z patelni po tajsku
Udostępnij ten przepis

Komentarze

  • Kasia #1

    Akurat miałam po ręką brukselki. Zrobiłam dzisiaj na obiad ale bez kolendry. Danie wyszło znakomicie, przypieczone brukselki w pysznym słono-słodkim sosie. Zjadłam solo na obiad bez żadnych dodatków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.