Przejdź do treści

cukru

Tofu z sosem z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny

To pierwsze danie z tofu jakie dodałem. Nie znaczy to, że nie próbowałem nigdy wcześniej dań z tofu. Próbowałem kilka razy, ale niestety tofu polskiej produkcji, które mogłem kupić w hipermarketach (nie podam producenta, żeby nie robić antyreklamy) jest niezbyt zjadliwe. Przygotowałem wcześniej kilka potraw z polskiego tofu ale nie przeszły “testu stołowego”, smakowały jak kawałki tynku, niezależnie od tego jak były przyprawione. Kiedy jednak kupiłem prawdziwe tofu w chińskim sklepiku w Warszawie dopiero zrozumiałem co to znaczy dobre tofu. Tofu praktycznie nie ma własnego smaku tylko nabiera smaku dodanego sosu, musi być jednak dostatecznie długo w nim gotowane (sęk w tym, że polskie tofu nie za bardzo chce złapać jakikolwiek smak). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Chrupiący makaron z wieprzowiną

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 43 oceny

To danie jest naprawdę zabójcze, najczęściej wykonywane przeze mnie danie z mojej strony. Chrupiący makaron i słodko-słony sos powodują, że danie to uwielbiają dzieci. Gorąco polecam!

Bakłażan czosnkowy na słodko

Bakłażan czosnkowy na słodko

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Bakłażan czosnkowy na słodko to bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa wegetariańska. Bakłażana nie obieramy, jemy ze skórką. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Smażona sałata lodowa MIHAO

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen

Przepis ten dostałem od mojego korespondencyjnego kolegi Mihao – stąd nazwa dania. Danie to można podawać jako dodatek do potraw mięsnych, lub samodzielnie serwowane z ryżem.

Kapusta pekińska słodko-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen

Surówka o specyficznym, orientalny smaku. Przygotowana przez Kasię. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Zupa pomidorowa z wołowiną

Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen

Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki – wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.

Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem

Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem

Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem to absolutnie rewelacyjna potrawa. Niestety krewetki tygrysie są bardzo drogie (80-120 zł/kg), ale warto chociaż raz spróbować. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Krewetki w sosie pomidorowym

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 7 ocen

Ekspresowe, bardzo smaczne i niedrogie danie z krewetek (krewetki koktajlowe kosztują ok. 20 zł/kg). Krewetki koktajlowe sprzedawane są zazwyczaj już ugotowane dlatego ich smażenie trwa bardzo krótko. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Pierożki WON-TON

Pierożki WON-TON

Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.