Przejdź do treści

cukru

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron po koreańsku

Makaron po koreańsku (by M. Kilmczak)

Makaron po koreańsku to super proste w przygotowaniu i bardzo smaczne wegetariańskie danie. Zadaniem kucharza jest tylko ugotować makaron mie i wymieszać ze składnikami sosu. Jest to średnio pikantna, lekka potrawa, które sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do łagodnego dania głównego. Do przygotowania potrawy najlepiej nadaje się gruby falowany makaron mie standardowy lub w wersji razowej.

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego to pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa chińska surówka. Dodatek dużej ilości świeżych ziół to tajski element w tym przepisie. Dodatek przeźroczystego makaronu sojowego nadaje surówce oryginalnego wyglądu i przyjemnej, sprężystej konsystencji. Świetny, oryginalny dodatek do dań głównych orientalnych i rodzimych.

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym i gruszką to wspaniały deser inspirowany kuchnią tajską. Ciasto naleśnikowe zawiera podwójną dawkę kokosa w postaci mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Zamiast powszechnie stosowanej do naleśników mąki pszennej Magda użyła mąki ryżowej, dzięki temu danie jest bezglutenowe. Usmażone naleśniki kokosowe podawane są z gęstym sosem uzyskanym ze świeżego soku z pomarańczy, cukru palmowego, masła i gruszki pociętej w cieniutki plasterki. Ostateczny efekt jest zabójczy, powali na ziemię każdego łasucha!

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie to błyskawiczne danie z woka, mięso z dużą ilością smażonej marchwi w pysznym słodko-słonym sosie karmelowym. Zamiast karkówki można także użyć polędwiczki wieprzowej.

Kimchi z botwinki

Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)

Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań.

Kimchi z młodej kapusty

Kimchi z młodej kapusty (by Magda Klimczak)

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim.

Pierożki Wonton w sosie

Pierożki Wonton w sosie (by Magda Klimczak)

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Plastry wieprzowiny na ostro danie1

Plastry wieprzowiny na ostro

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie. Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność. Bardzo polecam!