Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Filipiński kurczak Adobo o mocnym słono-kwaśno-słodkim smaku to jedno z najpopularniejszych dań na Filipinach. Można przygotowywać go z różnych kawałków kurczaka, udek, podudzi lub skrzydełek. Istnieją też różne metody przygotowania - najważniejsze, żeby zglazurować sos na kurczaku, sos natomiast musi zawierać sporą ilość octu trzcinowego. Niektóre filipińskie przepisy nie przewiduję użycia cukru ale słono-kwaśny, nie złamany cukrem, smak jest dla mnie zbyt radykalny. Pierś kurczaka nie nadaje się za bardzo do tego dania, bo po smażeniu i glazurowaniu jest zbyt sucha. Za pierwszym razem zdecydowałem się właśnie na pierś (bo akurat miałem pod ręką) i danie wyszło nieciekawe, suche kawałki stawały w gardle:) Do dania polecam gotowany na parze tajski ryż kleisty.
Kurczak na sposób seczuański / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chicken in Sechuan Style. Danie to składa się z dużej ilości składników, ale jest proste w przygotowaniu i smaczne.
Chicken in Sechuan Style. Danie to składa się z dużej ilości składników, ale jest proste w przygotowaniu i smaczne.
Miso Ramen / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 ocen
Tradycyjny, kilkustopniowy przepis na słynną japońską zupę miso z makaronem ramen.
Tradycyjny, kilkustopniowy przepis na słynną japońską zupę miso z makaronem ramen.
Kurczak imbirowy w płatkach kukurydzianych / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chrupiący, złocisty kurczak w panierce z płatków kukurydzianych. Przepis jest moim pomysłem, natchnieniem była dla mnie kuchnia chińska.
Chrupiący, złocisty kurczak w panierce z płatków kukurydzianych. Przepis jest moim pomysłem, natchnieniem była dla mnie kuchnia chińska.
Rosół chiński / bulion drobiowy

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym "anyżowy" rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym "anyżowy" rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Omlet FU YUNG
Ocena ze starego portalu: 4 / 3 oceny
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.
Kurczak chrupiący

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 16 ocen
To pierwsze wykonane przeze mnie danie z całego kurczaka. Trochę się obawiałem czy dam sobie radę z pocięciem ale nie było tak źle. Wyszedł naprawdę świetny. Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.
To pierwsze wykonane przeze mnie danie z całego kurczaka. Trochę się obawiałem czy dam sobie radę z pocięciem ale nie było tak źle. Wyszedł naprawdę świetny. Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)