Przejdź do treści

makaronu mie

Zupa Ramen

Zupa Ramen / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,78 / 18 ocen

Zupa Ramen może być przygotowana z ulubionymi składnikami. Najważniejsza jest baza czyli bulion i makaron. Reszta wg. uznania. Jest to zupa chińska, która zadomowiła się również w Japonii.

Chiński street food

Chiński street food / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen

Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.

Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym

Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym

Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku.
Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.

Makaron po chińsku z kurczakiem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny

Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.

Makaron na zimno z ostrym sosem sezamowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.

Makaron smażony z grzybami

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 12 ocen

Szybka do wykonania i smaczna potrawa wegetariańska. Do jej przygotowania możemy użyć suszonych grzybów shitake, ale korzystając z sezonu grzybowego lepiej użyć świeże grzyby leśne, ja użyłem podgrzybków, które właśnie pojawiły się w lasach sosnowych. Makaron możemy usmażyć, będzie wtedy smaczniejszy ale bardziej kaloryczny (musimy dodatkowo użyć 5-6 łyżek oleju) lub zrezygnować ze smażenia stawiając na dietetyczność potrawy kosztem walorów smakowych.