Przepis na Makaron na zimno z ostrym sosem sezamowym / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.
Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g makaronu mie lub spaghetti
- 2 szt. cebuli dymki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 1/2 szklanki wody ciepłej
- 300 g masła orzechowego (ok 1/2 słoika)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu w wersji wegańskiej zastąpić cukrem lub syropem klonowym
- 3 łyżki sosu chili
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka chili mielonego
- 2 szklanki kapusty czerwonej poszatkowanej
- 2 łyżki sezamu białego prażonego
- garść świeżej kolendry do posypania
Składniki
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą. Odcedzić i skropić olejem sezamowym, wymieszać i odstawić do lodówki.
- W blenderze zmiksować posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, zmiażdżony czosnek i imbir.
- Dodać ciepłą wodę i masło orzechowe. Rozprowadzić do rozpuszczenia.
- Do blendera dodajemy pozostałe składniki – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier, miód, sos chili, pastę sezamową, pieprz, chili i wszystko razem miksujemy do uzyskania konsystencji sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać trochę ciepłej wody.
- Makaron wymieszać z sosem i czerwoną poszatkowaną kapustą, posypać prażonym ziarnem sezamowym i posiekaną kolendrą. Przed podaniem najlepiej schłodzić około 1h w lodówce. Danie jest najlepsze następnego dnia. (Przed podaniem wymieszać z odrobiną ciepłej wody.) Rewelacja! Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz