Przepis na Makaron po chińsku z kurczakiem / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron po chińsku z kurczakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w paski, pomieszać z marynatą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, lecz nie dłużej niż 2-3 godziny.
  2. Po tym czasie na średnim ogniu rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucić kurczaka. Smażyć, od czasu do czasu mieszając aż całkowicie zmieni kolor i nie będzie surowy w środku. Zdjąć z patelni, z całym sokiem, który z niego wycieknie.
  3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić, opłukać.
  4. Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucić warzywa i przez około 5-10 minut dusić je pod przykryciem (aż się nie rozmrożą całkowicie), od czasu do czasu mieszając.
  5. Do warzyw dorzucić makaron i kurczaka, dokładnie wymieszać. Skropić sosem sojowym, żeby makaron nieznacznie zmienił kolor, ponownie wymieszać.
  6. Smażyć przez 5-15 minut, często mieszając, dopóki makaron nie zacznie się przypalać. Danie gotowe. Dodatkowo można do smaku polać sosem słodkim chilli. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.