Przepis na Makaron po chińsku z kurczakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.
Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g udek kurczaka wyfiletowanych lub piersi kurczaka
- 1 opakowanie warzyw chińskich z zalewy lub mrożonych
- 150 g makaronu mie
- trochę sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Składniki
Marynata:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić w paski, pomieszać z marynatą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, lecz nie dłużej niż 2-3 godziny.
- Po tym czasie na średnim ogniu rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucić kurczaka. Smażyć, od czasu do czasu mieszając aż całkowicie zmieni kolor i nie będzie surowy w środku. Zdjąć z patelni, z całym sokiem, który z niego wycieknie.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić, opłukać.
- Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucić warzywa i przez około 5-10 minut dusić je pod przykryciem (aż się nie rozmrożą całkowicie), od czasu do czasu mieszając.
- Do warzyw dorzucić makaron i kurczaka, dokładnie wymieszać. Skropić sosem sojowym, żeby makaron nieznacznie zmienił kolor, ponownie wymieszać.
- Smażyć przez 5-15 minut, często mieszając, dopóki makaron nie zacznie się przypalać. Danie gotowe. Dodatkowo można do smaku polać sosem słodkim chilli. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz