Przepis na Makaron po chińsku z kurczakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.
Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g udek kurczaka wyfiletowanych lub piersi kurczaka
- 1 opakowanie warzyw chińskich z zalewy lub mrożonych
- 150 g makaronu mie
- trochę sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Składniki
Marynata:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić w paski, pomieszać z marynatą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, lecz nie dłużej niż 2-3 godziny.
- Po tym czasie na średnim ogniu rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucić kurczaka. Smażyć, od czasu do czasu mieszając aż całkowicie zmieni kolor i nie będzie surowy w środku. Zdjąć z patelni, z całym sokiem, który z niego wycieknie.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić, opłukać.
- Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucić warzywa i przez około 5-10 minut dusić je pod przykryciem (aż się nie rozmrożą całkowicie), od czasu do czasu mieszając.
- Do warzyw dorzucić makaron i kurczaka, dokładnie wymieszać. Skropić sosem sojowym, żeby makaron nieznacznie zmienił kolor, ponownie wymieszać.
- Smażyć przez 5-15 minut, często mieszając, dopóki makaron nie zacznie się przypalać. Danie gotowe. Dodatkowo można do smaku polać sosem słodkim chilli. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (16)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz