Kurczak generała Tso nowa wersja
Kurczak generała Tso z dodatkiem sosu ostrygowego – orientalne danie o głębokim smaku umami, idealne na obiad!
Kurczak generała Tso z dodatkiem sosu ostrygowego – orientalne danie o głębokim smaku umami, idealne na obiad!
Dorayaki to japońskie naleśniki składające się z dwóch puszystych, lekko miodowych placków, które otulają bogate nadzienie. Tradycyjnie wypełnione są słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki,… Dowiedz się więcej »Naleśniki Dorayaki z kremem i truskawkami
Kokosowa panna cotta z sosem z owocu papai to łatwy w przygotowaniu, delikatny deser z kremu kokosowego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na Kurczaka z nerkowcami, jednak ten najnowszy przepis jest wyjątkowy, gdyż został przygotowany w całości (z wyjątkiem ugotowania ryżu)… Dowiedz się więcej »Kurczak z orzechami nerkowca
Czosnkowe curry z krewetkami to banalnie do wykonania i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Bez żadnych zdolności kulinarnych w 15 minut wykonasz pyszne i efektowne indyjskie danie. Duże krewetki zanurzone w dużej ilości łagodnego czosnkowo-pomidorowego sosu. Dodatek śmietany (jogurtu) jest opcjonalny, dodaje sosowi gęstości, danie staje się bardziej pożywne i zyskuje lekko kwaśny smak.
Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Duże krewetki w słodko-słonym sosie z dodatkiem tasiemek ryżowych. Takie banalne w przygotowaniu dania z kilku pysznych składników to kwintesencja chińskiego gotowania. Magda użyła do smażenia masła bo krewetki najlepiej smakują właśnie na maśle. Stosując do smażenia masło nie należy zbyt mocno nagrzewać woka, żeby nie spalić tego smacznego ale niezbyt odpornego na gorąco tłuszczu. Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Sałatka z jajkiem w chińskim sosie to zdrowa, smaczna i pożywna przekąska w stylu europejsko-chińskim. Surowe i pieczone warzywa z dodatkiem jajka doprawione kwaśno-słodkim sosem w stylu chińskim. Możemy ją przygotować na lunch lub lekki obiad.
Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie obecnie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo „masala” czyli po indyjsku „mieszanka przypraw” i odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek. Jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.
Azjatycka sałatka z fasolki to lekkie warzywne dania ze świeżych letnich składników. Może być podana jak przekąska lub dodatek do dania głównego. U nas azjatycka sałatka z fasolki została zjedzona jako dodatek do grzanki ze stekiem. Danie w pełni wegetariańskie/wegańskie.
Bibimbap to popularne koreańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. W dosłownym tłumaczeniu Bibimbap znaczy „mieszany ryż”. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zawiera zdrowe składniki jest bardzo smaczne i efektowne w wyglądzie. Wszystko to powoduje, że danie to zyskało sporą popularność także poza Koreą. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny one być rozłożone na ryżu promieniście dookoła talerza, przylegające składniki powinny kontrastować kolorem. Na środku dania umieszcza się zazwyczaj sadzone jajko lub mięso z surowym żółtkiem. Tak przygotowane danie wygląda efektownie i nie szkodzi, że zaraz i tak je wymieszamy:) W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić tofu. Bibimbap można serwować na lunch i obiad.