Przejdź do treści

miodu

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu to słynne kantońskiego danie, jedno z najbardziej znanych i lubianych dań chińskich, popularne także poza granicami Chin. Do jej przygotowania używa się zazwyczaj tłustych mięs wieprzowych takich jak boczek i karkówka, które po grillowaniu/pieczeniu pozostają soczyste. Można ją także wykonać z chudej polędwiczki, trzeba ją jednak piec/grillować krótko aby nie wysuszyć zbytnio mięsa. Ja użyłem zarówno karkówki (500g) jaki boczku (700g), oba wyszły pyszne ale boczek smakował najlepiej. Boczek char siu bezdyskusyjnie wchodzi na listę moich ulubionych dań. Danie można wykonać w piekarniku lub na grillu, technika przygotowania jest podobna. Sekretnym składnikiem użytym do przygotowania marynaty jest maltoza, dzięki której na mięsie powstaje apetyczna, błyszcząca glazura. W celu nadania atrakcyjnego koloru bardzo często do marynaty dodaje się czerwonego barwnika (Chińczycy bardzo lubią czerwone potrawy:) – ja zrezygnowałem ze sztucznego barwienia. Do przygotowania tej potrawy możemy także użyć gotowego chińskiego sosu Char Siu lub gotowej mieszanki przypraw.

Miodowy kurczak Honey chicken

Miodowy kurczak Honey chicken

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Miodowy kurczak Honey chicken to bardzo smaczne chińskie danie wykonane w klasyczny sposób. Kawałki mięsa najpierw smażone są w cieście na głębokim oleju, następnie połączone z miodowym sosem. Kurczaka smażymy porcjami, wkładając kawałki pojedynczo do oleju, żeby się nie skleiły. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne i efektownie wyglądające danie!

Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy to indyjski dodatek do dań. Różnego rodzaju raity (dipy na bazie jogurtu z przyprawami), relisze (owoce lub warzywa w sosie) czy różnorakie odmiany pieczywa są częstym towarzyszem posiłków indyjskich. Chutney jest właśnie takim dodatkiem do dań, czymś pośrednim między marynatą a piklami. Pobudza apetyt, a mała porcja dodaje daniom orzeźwiającego smaku. W Indiach chutney odgrywa jeszcze jedną rolę – z łatwością wyostrza, łagodzi lub istotnie zmienia smak potrawy. Chutney może być ostro-kwaśny – takie są przetwory przyrządzane na bazie świeżej chili, kolendry, mięty z dodatkiem imbiru, czosnku, cebuli a czasem dodatkiem kokosa czy tamaryndowca. Drugi rodzaj to chutney słodko-kwaśny, bardziej popularny na Zachodzie, marynata z cukru, octu, przypraw i owoców przyrządzanych na ciepło.

Makaron na zimno z ostrym sosem sezamowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.

Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 12 ocen

Kilka dni temu zakupiłem pierwszy asortyment do nowo otwieranego sklepiku na kuchniachinska.pl (sklepik powinien wystartować w połowie kwietnia 2009, będzie można w nim kupić praktycznie wszystkie składniki i przybory kuchenne potrzebne w kuchni chińskiej, tajskiej i japońskiej). Spośród ok. 100 artykułów spożywczych wiele do tej pory nie pojawiło się w przepisach na stronie. Przejrzałem internet i znalazłem bardzo sympatyczny przepis na makaron ryżowy po tajsku z 2 nowymi składnikami (makaron ryżowy tasiemki i grzyby Shitake), które wkrótce będzie można kupić w moim nowym sklepie internetowym. Jak dla mnie danie jest pierwsza klasa.

Kochujang (gochujang) koreańska pasta z chilli i soi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 3 oceny

Kochujang to pikantna pasta ze sfermentowanej soi i ostrej papryki. Jest to jeden z podstawowych składników w kuchni koreańskiej stosowany do sosów, marynat itp. Przepis ten bazuje na podanym na stronie hannaone.com. Substytut wychodzi w smaku bardzo podobnie do oryginalnej pasty, która w Polsce jest ciężko osiągalna i droga.