Przepis na Kaczka po pekińsku / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Przepis raczej trudny i czasochłonny ale za to efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania . Jest to najlepsza kaczka jaką kiedykolwiek jadłem co prawda wymaga trochę cierpliwości i zachodu ale naprawdę warto.
Przepis raczej trudny i czasochłonny ale za to efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania . Jest to najlepsza kaczka jaką kiedykolwiek jadłem co prawda wymaga trochę cierpliwości i zachodu ale naprawdę warto.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 2 godziny |
Czas oczekiwania | 1 dzień |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 1 szt. kaczki (około 2 kg)
Glazura:
- 1 litr wody
- 3 łyżki miodu
- 1 szt. cytryny pokrojonej w półplasterki
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 150 ml wina ryżowego
Dodatki:
- trochę sosu hoisin w miseczce
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- kilkanaście placków mandaryńskich zob. przepis na placki mandaryńskie
Składniki
Glazura:
Dodatki:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki glazury włóż do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Nadziej kaczkę na hak do mięsa (ja użyłem długiego widelca kuchennego po uprzednim wygięciu zębów wbij go w okolicy szyi). Trzymaj kaczkę za hak nad miską i polewaj ją jak najbardziej gorącą glazurę, aż całą zużyjesz.
- Powieś kaczkę w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc.
- Ustaw kratkę na blasze do pieczenia, na dno blachy nalej ok. 150 ml wody. Połóż kaczkę na kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240°C i piecz przez 15 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne godzinę i 10 minut. Pokrój w kawałki i podawaj z plackami mandaryńskimi, posiekaną dymką i sosem hoisin.
- Jemy w następujący sposób: smarujemy placek sosem hosin, kładziemy kawałek kaczki, posypujemy dymką. Zawijamy naleśnik i zjadamy.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz