Przepis na Miodowy kurczak Honey chicken

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Miodowy kurczak Honey chicken
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Miodowy kurczak Honey chicken to bardzo smaczne chińskie danie wykonane w klasyczny sposób. Kawałki mięsa najpierw smażone są w cieście na głębokim oleju, następnie połączone z miodowym sosem. Kurczaka smażymy porcjami, wkładając kawałki pojedynczo do oleju, żeby się nie skleiły. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne i efektownie wyglądające danie!
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szt. jajka
  • 1 szt. białka
  • kilka łyżek wody
Sos:
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Dodatek:
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szt. jajka
  • 1 szt. białka
  • kilka łyżek wody
Sos:
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać w misce składniki ciasta. Wodę dodawać stopniowo, aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstego ciasto naleśnikowego. Odstawić ciasto na 30 min. Dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać.
    Miodowy kurczak Honey chicken
  2. W woku dosyć mocno rozgrzać dużą ilość oleju. Wkładać kurczaka partiami zanurzając poszczególne kawałki przy pomocy szczypiec lub pałeczek.
    Miodowy kurczak Honey chicken
  3. Smażyć obracając 3-4 minuty aż kurczak będzie ładnie zrumieniony.
    Miodowy kurczak Honey chicken
  4. Wyciągać kurczaka przy pomocy sitka lub cedzaka i odsączyć na ręczniku papierowym. Usmażyć całego kurczaka w kilku partiach.
    Miodowy kurczak Honey chicken
  5. W miseczce wymieszać składniki na sos. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać imbir i czosnek i smażyć mieszając ok. 30 sek. Dodać sos, wymieszać, podgrzewać chwilę aż lekko zgęstnieje.
    Miodowy kurczak Honey chicken
  6. Włożyć usmażone kawałki kurczaka, dodać prażony sezam, dokładnie wymieszać. Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.