Przepis na Polędwica po chińsku / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 25 cm pora zielonej części
- 1 szt. cebuli dymki
- 1 szt. marchewki
- 5 szt. grzybów mun
- 1 szt. papryki czerwonej lub innego koloru
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej, posiekanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wina ryżowego
- 2 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sos:
- 1 łyżka pomidorów pokrojonych w kostkę lub koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyzki wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu sojowego ugotowanego (zalanego na 3 minuty wrzątkiem)
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty mieszamy z drobno pocięta polędwiczką i odstawiamy na 30-60 min.
- W międzyczasie kroimy warzywa. Wedle uznania:)
- Po tym czasie odsączamy polędwice i smażymy ja w woku na 3 łyżkach oleju metodą stir-fry (ciągle mieszając).
- Resztę marynaty wykorzystamy jako podstawę do sosu. Dodajemy składniki sosu z pozostałą marynatą i odstawiamy.
- Smażymy warzywa, dodajemy usmażone mięso. Całość zalewamy sosem i gotujemy do zgęstnienia. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz