Przepis na Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu to słynne kantońskiego danie, jedno z najbardziej znanych i lubianych dań chińskich, popularne także poza granicami Chin. Do jej przygotowania używa się zazwyczaj tłustych mięs wieprzowych takich jak boczek i karkówka, które po grillowaniu/pieczeniu pozostają soczyste. Można ją także wykonać z chudej polędwiczki, trzeba ją jednak piec/grillować krótko aby nie wysuszyć zbytnio mięsa. Ja użyłem zarówno karkówki (500g) jaki boczku (700g), oba wyszły pyszne ale boczek smakował najlepiej. Boczek char siu bezdyskusyjnie wchodzi na listę moich ulubionych dań. Danie można wykonać w piekarniku lub na grillu, technika przygotowania jest podobna. Sekretnym składnikiem użytym do przygotowania marynaty jest maltoza, dzięki której na mięsie powstaje apetyczna, błyszcząca glazura. W celu nadania atrakcyjnego koloru bardzo często do marynaty dodaje się czerwonego barwnika (Chińczycy bardzo lubią czerwone potrawy:) – ja zrezygnowałem ze sztucznego barwienia. Do przygotowania tej potrawy możemy także użyć gotowego chińskiego sosu Char Siu lub gotowej mieszanki przypraw.
Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu to słynne kantońskiego danie, jedno z najbardziej znanych i lubianych dań chińskich, popularne także poza granicami Chin. Do jej przygotowania używa się zazwyczaj tłustych mięs wieprzowych takich jak boczek i karkówka, które po grillowaniu/pieczeniu pozostają soczyste. Można ją także wykonać z chudej polędwiczki, trzeba ją jednak piec/grillować krótko aby nie wysuszyć zbytnio mięsa. Ja użyłem zarówno karkówki (500g) jaki boczku (700g), oba wyszły pyszne ale boczek smakował najlepiej. Boczek char siu bezdyskusyjnie wchodzi na listę moich ulubionych dań. Danie można wykonać w piekarniku lub na grillu, technika przygotowania jest podobna. Sekretnym składnikiem użytym do przygotowania marynaty jest maltoza, dzięki której na mięsie powstaje apetyczna, błyszcząca glazura. W celu nadania atrakcyjnego koloru bardzo często do marynaty dodaje się czerwonego barwnika (Chińczycy bardzo lubią czerwone potrawy:) – ja zrezygnowałem ze sztucznego barwienia. Do przygotowania tej potrawy możemy także użyć gotowego chińskiego sosu Char Siu lub gotowej mieszanki przypraw.
Rodzaj dania | Dania główne, Dania z grilla, Moje ulubione dania |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Dieta | Mięsna - wieprzowina |
Czas przygotowania | 75 minut |
Czas oczekiwania | 8-12 godzin |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g wieprzowiny boczku, karkówki lub polędwiczki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
Marynata lub zamiast niej 7 łyżek sosu Char Siu lub 1/2 opakowania przyprawy Char Siu
- 1 i 1/2 łyżki maltozy
- 1i 1/2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki sosu hoisin
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- kilka kropel czerwonego barwnika spozywczego
Składniki
Marynata lub zamiast niej 7 łyżek sosu Char Siu lub 1/2 opakowania przyprawy Char Siu
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty włożyć do garnka, podgrzać na małym ogniu aż do roztopienia maltozy, dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Mięso pociąć w 4 kawałki o przekroju mniej więcej 5 x 3 cm (polędwiczkę można zostawić w całości). Generalnie mięso może być dowolnie długie (po pieczeniu i tak pokroimy je w plasterki) powinno mieć tylko przekrój w sam raz na jeden gryz, mniej więcej 5 na 3 cm.
- Ja piekę boczek i karkówkę w następujący sposób (polędwiczkę po wstępnym opiekaniu należy piec maksymalnie 20min):
- Smaruję sosem i piekę 5 minut
- Znów smaruję sosem i piekę kolejne 5 minut
- Obracam, smaruję sosem i piekę 5 minut
- Znów smaruję sosem i piekę kolejne 10 minut
- Obracam, smaruję sosem i piekę 8-10 minut
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Dobry przepis, robię podobnie, ale daję jeszcze czerwone fermentowane tofu (red bean curd), na ilość jak w przepisie 1 kostka + 1-2 łyżeczki zalewy. Poza smakiem to daje też ten charakterystyczny czerwony kolor, choć nie tak mocny jak barwnik. Fajnie by było jakby się kiedyś pojawiło w sklepie, bo trudno dostać :).
Dodaj komentarz