Przejdź do treści

octu ryżowego

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno to danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się dużą ilością stosowanych przypraw i jest zazwyczaj bardzo ostra. Ilość dodanej papryczki można dostosować do swoich upodobań kulinarnych.

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki to doskonała potrawa do nakarmienia większej ilości gości, świetna na przyjęcia. Sos dodaje pięknego koloru żeberkom dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie.

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Cukinia smażona słodko-kwaśna w lekko pikantnym sosie to chińskie danie wegetariańskie. Podaje się jako ciepło jako warzywny dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka

Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka

Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka i papryki to danie smaczne, niskokaloryczne i lekkostrawne. Zamiast piec można je też grillować ub ugotować na parze w parowniku bambusowym.

Pierś kurczaka w sosie imbirowo-sezamowym z Shirataki

Pierś kurczaka w sosie imbirowo-sezamowym z Shirataki

Pierś kurczaka w sosie imbirowo-sezamowym z Shirataki to bardzo łatwe do przygotowania, niskokaloryczne i smaczne danie. Jak większość dań z użyciem makaronu Shirataki wykonane według stałego schematu: przesmażyć mięso, dodać sos i Shirataki – w ten sposób możemy tworzyć niezliczoną ilość kompozycji.

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym to bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu chińskie danie. Potrawę możemy przygotować w wersji łagodnej lub ostrej z dodatkiem 1 łyżki sosu Hot Bean. Makaron ryżowy możemy wymieszać z mięsem albo podawać na makaronie bez mieszania, uzyskujemy 2 różne wersje dania – warto poeksperymentować, która wersja bardziej nam odpowiada.

Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu

Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu

Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu. Karashi joyu to japońska sojowo-musztardową glazura, która stosuję się do tłustych ryb, mięs i potraw z grilla. W Japonii do jej przygotowania używa się ostrej japońskiej musztardy w proszku, którą rozrabia się z wodą, możemy zastąpić ją ogólnie dostępną ostrą musztardą. Glazurę Karashi joyu można przygotować w większej ilości i trzymać ją w lodówce do dwóch tygodni.

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu to bezmięsne chińskie danie. Aby uzyskać wersję wegetariańską sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Kluczową sprawą dla tego dania jest użycie dobrego tofu np. tofu Mori-nu (dostępne w naszym sklepiku), lepiej unikać rodzimych odmian tofu z marketów, niektóre są po prostu niezjadliwe.

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami

Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami

Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami to błyskawiczne, efektowne i pyszne danie, które można podawać z powodzeniem podczas uroczystych okazji. Polędwiczki można zastąpić piersią kurczaka ale wtedy mięso nie jest już tak delikatne i miękkie.