Przejdź do treści

Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka
Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka i papryki to danie smaczne, niskokaloryczne i lekkostrawne. Zamiast piec można je też grillować ub ugotować na parze w parowniku bambusowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryki żółtej
Marynata:
Dodatki:
Czas przygotowania 35 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryki żółtej
Marynata:
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm.
    Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka
  2. Paprykę przekroić, wydrążyć nasiona i pokroić w kwadraty 2 x 2 cm.
  3. Składniki marynaty zmieszać z sobą i zalać mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
  4. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę, aby nie przypalały się w trakcie pieczenia.
  5. Po tym czasie, na patyczki nadziewać kawałki mięsa na przemian z kawałkami papryki.
  6. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na ruszcie piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez 25 minut obracając od czasu do czasu i polewając marynatą.
    Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka
  7. Gotowe szaszłyki polać sosem chili (opcjonalnie), posypać ziarnem sezamu i podawać z ryżem jaśminowym.
    Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *