Przejdź do treści

oleju sezamowego

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość – łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.

Pieczony dorsz w chrupiącej panierce

Pieczony dorsz w chrupiącej panierce

Pieczony dorsz w chrupiącej panierce to lekkostrawne, aromatyczne danie z ryby, które zadowoli niejednego smakosza. Lekko pikantna, chrupiąca panierka jest wielkim atutem tej potrawy.

Smażone tofu z grzybami Mun

Smażone tofu z grzybami Mun

Smażone tofu z grzybami Mun to wegetariańskie danie, które może być serwowane z ryżem lub jako warzywny dodatek do innego dania głównego. Tofu jest samo w sobie praktycznie bez smaku, jednak bardzo łatwo można mu nadać wspaniały aromat stosując różne dodatki. Zawiera dużo protein, dlatego warto zawsze mieć je pod ręką z myślą o osobach unikających mięsa.

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento – cebula z mięsem indyka.

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną to pełne chińskie danie, mięso z warzywami w sosie podane na przysmażonym makaronie. Do przygotowania tej potrawy używajmy tylko grubych makaronów (najlepszy jest makaron Mie) i gotujmy je wcześniej krótko na półtwardo aby nie rozpadły się podczas podsmażania.

Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami to szybkie i smaczne danie, go którego przygotowania możemy użyć dowolnych warzyw. Warzywa należy pokroić w kawałki o podobnej wielkości.

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem to bardzo smaczne i pożywne chińskie danie z makaronu, kaczki i bakłażana. Może stanowić samodzielny posiłek lub być składnikiem kilkudaniowego posiłku chińskiego. Kaczkę należy smażyć powoli, skórką do dołu aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu i aby skórka stała się chrupiąca.