Przepis na Makaron smażony z wieprzowiną
Makaron smażony z wieprzowiną to pełne chińskie danie, mięso z warzywami w sosie podane na przysmażonym makaronie. Do przygotowania tej potrawy używajmy tylko grubych makaronów (najlepszy jest makaron Mie) i gotujmy je wcześniej krótko na półtwardo aby nie rozpadły się podczas podsmażania.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g makaronu mie
- 300 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżki cebuli posiekanej
- 3 szt. grzybów mun wymoczonych i pokrojonych w cienkie paski
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterk
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1/2 szklanki wody wymieszana z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
- trochę świeżej kolendry do przybrania
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Do garnka z osoloną, wrzącą wodą włożyć makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.
- Pieprz syczuański uprażyć na suchej patelni a następnie utrzeć w moździerzu.
- Ponownie rozgrzać mocno wok, wlać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek, imbir, cebulę i pieprz syczuański. Smażyć minutę mieszając. Dodać grzyby, seler naciowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz