Przepis na Wołowina w sosie grzybowym
Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
- 3 szt. pieczarek dużych, pokrojonych w plasterki
- 1/2 szt. pora tylko biała część, pokrojonego w plasterki
- kilka łodyżek cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w 4 cm kawałki
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Do przybrania (opcja):
- 1/2 szt. papryczki chili pociętej w ukośne plasterki
Składniki
Marynata:
Sos:
Do przybrania (opcja):
|
Sposób przygotowania
- Mięso pociąć i wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut.
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i pokrojone mięso. Smażyć mieszając przez około 3-4 minuty. Wyjąć mięso z woka na osobny talerz.
- Dodać do woka 1-2 łyżki oleju, rozgrzać ponownie.
- W miseczce wymieszać składniki sosu.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz