Przejdź do treści

Wołowina w sosie grzybowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina w sosie grzybowym
Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
  • 3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
  • 3 szt. pieczarek dużych, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szt. pora tylko biała część, pokrojonego w plasterki
  • kilka łodyżek cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w 4 cm kawałki
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Sos:
Do przybrania (opcja):
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
  • 3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
  • 3 szt. pieczarek dużych, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szt. pora tylko biała część, pokrojonego w plasterki
  • kilka łodyżek cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w 4 cm kawałki
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Sos:
Do przybrania (opcja):
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pociąć i wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut.
  2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i pokrojone mięso. Smażyć mieszając przez około 3-4 minuty. Wyjąć mięso z woka na osobny talerz.
  3. Dodać do woka 1-2 łyżki oleju, rozgrzać ponownie.
  4. Wrzucić grzyby, cebulę i por. Smażyć mieszając przez 2-3 minuty.
    Wołowina w sosie grzybowym
  5. W miseczce wymieszać składniki sosu.
  6. Dołożyć do warzyw usmażone mięso i wlać sos. Zamieszać składniki i gotować przez 4 minuty pod przykryciem na małym ogniu.
    Wołowina w sosie grzybowym
  7. Wrzucić na końcu pokrojony szczypior dymki, przybrać czerwoną chili i natychmiast podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
    Wołowina w sosie grzybowym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *