Przepis na Wołowina w sosie grzybowym
Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
- 3 szt. pieczarek dużych, pokrojonych w plasterki
- 1/2 szt. pora tylko biała część, pokrojonego w plasterki
- kilka łodyżek cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w 4 cm kawałki
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Do przybrania (opcja):
- 1/2 szt. papryczki chili pociętej w ukośne plasterki
Składniki
Marynata:
Sos:
Do przybrania (opcja):
|
Sposób przygotowania
- Mięso pociąć i wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut.
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i pokrojone mięso. Smażyć mieszając przez około 3-4 minuty. Wyjąć mięso z woka na osobny talerz.
- Dodać do woka 1-2 łyżki oleju, rozgrzać ponownie.
- W miseczce wymieszać składniki sosu.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz