Przejdź do treści

Ryż smażony z warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż smażony z warzywami
Ryż smażony z warzywami to szybkie i smaczne danie, go którego przygotowania możemy użyć dowolnych warzyw. Warzywa należy pokroić w kawałki o podobnej wielkości.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż wypłukać, zalać 1,5 szklankami zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12-14 minut. Po ugotowaniu powinien być lekko twardy. Odstawić na minimum 1 godzinę do obeschnięcia.
  2. Wlać olej na rozgrzaną patelnię lub wok. Wrzucić czosnek i imbir, smażyć kilka sekund. Dodać warzywa, grzyby i smażyć przez 3 minuty mieszając.
    Ryż smażony z warzywami
  3. Dołożyć ugotowany ryż, wymieszać.
  4. Doprawić do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz solą.
  5. Wlać olej sezamowy i wszystko starannie wymieszać. Trzymać jeszcze na ogniu przez 2 minuty i podawać posypane listkami kolendry. Serwować jako samodzielne danie wegetariańskie lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
    Ryż smażony z warzywami
Udostępnij ten przepis