Frytki z grillowaną wołowiną i kimchi
Frytki z batatów z grillowaną wołowiną i kimchi to popularne danie fusion, które łączy smaki kuchni koreańskiej i amerykańskiej.
Frytki z batatów z grillowaną wołowiną i kimchi to popularne danie fusion, które łączy smaki kuchni koreańskiej i amerykańskiej.
Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na Kurczaka z nerkowcami, jednak ten najnowszy przepis jest wyjątkowy, gdyż został przygotowany w całości (z wyjątkiem ugotowania ryżu)… Dowiedz się więcej »Kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak po koreańsku to bardzo popularne danie w kuchni koreańskiej. Panierowane mięso z udek kurczaka w słodko-pikantnym i kleistym sosie na bazie pasty gochujang. Danie… Dowiedz się więcej »Korean Fried Chicken wersja lekko-pikantna
Pyszny chrupiący kurczak burger, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi.
Kolejny nowy przepis, tym razem z wieprzowiną wykonany przez naszego rodzinnego kucharza. To danie wygląda i smakuje wybornie. W zależności o preferencji ostrości możecie regulować… Dowiedz się więcej »Wieprzowina z woka na ostro
Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa.
Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.
Polenta z grzybami shitake to połączenie tradycyjnej włoskiej potrawy z japońskim sosem grzybowym. Gęsta kukurydziana kaszka jest w naszym przepisie przygotowana na bulionie z grzybów shitake (zob przepis na shitake dashi). Polentę serwuje się z przyprawionym w stylu japońskim sosem z 2 rodzajów grzybów shitake (z puszki i suszonych). Polenta z grzybami shitake to danie danie, które możemy zaserwować na śniadanie, kolację lub lunch. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić masło użyte w przepisie oliwą lub margaryną.
Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą to danie z elementami kuchni europejskiej, chińskiej i japońskiej. Gęsty krem dyniowy doprawiony czarną fermentowaną fasolą i olejem sezamowym. Przed dodaniem do dania dynie należy upiec w piekarniku, dynia mięknie ale przede wszystkim karmelizuje nadając zupie ciekawy, słodkawy smak. Danie podajemy z podsmażona brukselką doprawioną pikantną japońską przyprawa 7 smaków i posypujemy świeżymi ziołami.
Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Zupa ramen z pieczoną dynią świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Wegetarianie i weganie mogą dostosować ten przepis do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.
Smażona cukinia teriyaki to japońskie wegetariańskie danie, które serwuje się jako warzywny dodatek do dania głównego. Krótko smażona cukinia doprawiona słono-słodkim sosem teriyaki, posypana japońską przyprawą chili (jap. Shichimi togarashi w Polsce zwana przyprawą 7 smaków). W przepisie zastosowaliśmy sporą ilość tej pikantnej przyprawy (1 łyżka), jeżeli nie preferujesz dużej ostrości to posyp danie mniejszą ilością przyprawy 7 smaków. Danie bardzo dobrze sprawdzi się jako warzywny dodatek to wszelkiego typu dań głównych, nie tylko japońskich.