Przejdź do treści

passaty pomidorowej

Czosnkowe curry z krewetkami

Czosnkowe curry z krewetkami

Czosnkowe curry z krewetkami to banalnie do wykonania i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Bez żadnych zdolności kulinarnych w 15 minut wykonasz pyszne i efektowne indyjskie danie. Duże krewetki zanurzone w dużej ilości łagodnego czosnkowo-pomidorowego sosu. Dodatek śmietany (jogurtu) jest opcjonalny, dodaje sosowi gęstości, danie staje się bardziej pożywne i zyskuje lekko kwaśny smak.

Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.

Pikantne curry madras z krewetkami

Pikantne curry madras z krewetkami

Pikantne curry madras z krewetkami to bardzo proste i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Korzystając z tego przepisu w 15 minut przygotujesz pyszne, zdrowe i pożywne danie obiadowe. Do przygotowania potrawy użyliśmy mleko kokosowe ale równie dobrze sprawdzi się jogurt lub śmietana. Jeżeli nie przepadasz za ostrymi daniami możesz użyć zamiast ostrej curry madras wersję łagodna curry madras.

Pikantne curry madras z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.

Czosnkowe krewetki w sosie

Czosnkowe krewetki w sosie

Czosnkowe krewetki w sosie to klasycznie wykonane chrupiące chińskie danie. Główny składnik dania (krewetki) smaży się w panierce i podaje w dobrze doprawionym sosie z duża ilością czosnku. Krewetkami należy połączyć z sosem tuż przed podaniem aby utrzymać chrupkość panierki. Danie podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy to klasyczna indyjska gęsta zupa. Dobrze doprawiona aromatycznymi przyprawami, lekko pikantna. Gotowana bezpośrednio w daniu soczewica powoduje, że danie jest bardzo gęste – dlatego dal często określa się jako potrawkę lub gulasz (ang. stew). Podana wraz z chlebem naan lub ryżem basmati stanowi samodzielny pożywny posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie stosują do smażenia olej zamiast ghee.

Biryani z warzywami

Biryani z warzywami

Biryani z warzywami to klasyczne danie kuchni indyjskiej wykonane z ryżu z dodatkami. Nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od perskiego słowa “birinj” znaczącego ryż. Nasza wersja jest w pełni wegetariańska, może by jednak bez problemu wzbogacona dowolnym rodzajem mięsa. Typowymi dodatkami do ryżu są indyjskie przyprawy, mięso (kurczak, wołowina, kozina, krewetki, ryba), warzywa i jajka. Oczywiście danie najlepiej smakuje przygotowana na najlepszy indyjskim ryżu basmati.

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym to indyjskie danie w głębokim sosie na bazie przecieru pomidorowego. Oryginalnie sos nie zawiera śmietany jednak możemy ją dodać uzyskując bardziej pożywny i gęstszy sos. Jak przystało na indyjskie danie pikantne krewetki w sosie pomidorowym są dobrze doprawione i bardzo ostre. Łyżka kruszonego chili daje potężna dawkę ostrości, jeżeli nie lubisz ognia w ustach zmniejsz tą ilość nawet do 1/2 łyżeczki. Jak każde danie indyjskie najlepiej smakuje z gotowanym ryżem basmati.

Indyjski kurczak Vindaloo

Indyjski kurczak Vindaloo (by Magda Klimczak)

Kurczak Vindaloo to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pikantne, ale i pełne smaku, pikantność nie powinna zabijać aromatów całej potrawy, dlatego musimy zachować umiar w dodawaniu chili i innych pikantnych przypraw. W tym przepisie użyłam kurczaka, ale drób możecie zastąpić wołowiną, lub jagnięciną zwiększając ilość wody i czas duszenia mięsa do min. 2 godzin.