Przejdź do treści

pasty sezamowej

Czosnkowe curry z krewetkami

Czosnkowe curry z krewetkami

Czosnkowe curry z krewetkami to banalnie do wykonania i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Bez żadnych zdolności kulinarnych w 15 minut wykonasz pyszne i efektowne indyjskie danie. Duże krewetki zanurzone w dużej ilości łagodnego czosnkowo-pomidorowego sosu. Dodatek śmietany (jogurtu) jest opcjonalny, dodaje sosowi gęstości, danie staje się bardziej pożywne i zyskuje lekko kwaśny smak.

Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.

Pikatne ramen z łososiem

Pikantne ramen z łososiem

Pikantne ramen z łososiem to szybkie w przygotowaniu, japońskie danie ze zdrowych składników. Grilowany łosoś podany z dobrze doprawionym, pikantnym makaronem ramen. Jako dodatek warzywny zaproponowaliśmy seler naciowy, jeżeli nie lubisz tego warzywa zastąp dowolną ulubioną jarzynką (ogórkiem, pomidorem, startą marchewką etc.).

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan to słynna syczuańska uliczna przekąska (street food). Nazwa makaronu pochodzi od nosidła (chiń. dan znaczy nosić na nosidle), na których uliczni sprzedawcy nosili swoje towary. To danie to prawdziwa petarda z mnóstwem ostrych składników: papryczki chili, pieprz syczuański, pikantne pikle, olej chili i czosnek! Wydaje się to nie do przełknięcia ale jeżeli się przełamiesz i zjesz pierwszą porcję danie to staje się uzależniające – jak sport ekstremalny. Bardzo polecam, to jedno z moich ulubionych.

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno to jedna z najbardziej znanych przekąsek ulicznych w chińskim regionie Seczuan. Danie to jest uproszczoną, zimną wersją innego słynnego syczuańskiego dania makaronu Dan Dan. Jak przystało na ulubione danie najpikantniejszego regionu Chin, makaron po syczuańsku na zimno jest bardzo dobrze podostrzony. Główną pikantną przyprawą jest olej sezamowy, na którym przesmażamy papryczki chili i pieprz syczuański. Do wykonania tej potrawy najodpowiedniejszy jest gruby i sprężysty makaron mie ale tym razem dla odmiany użyliśmy go w wersji jajecznej. Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, ze sos jest gęsty (bardzo dobrze oblepia makaron) i pożywny.

Pikantne noodle

Pikantne noodle

Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.

Zupa kurkumowa z kurczakiem

Zupa kurkumowa z kurczakiem (by M. Klimczak)

Zupa kurkumowa z kurczakiem to smaczna i pożywna zupa inspirowana kuchnią tajską. Apetyczny żółty kolor i smak nadaje jej spora porcja kurkumy. Dzięki pożywnym dodatkom takim jak kurczak, ciecierzyca i mleko kokosowe danie jest bardzo pożywne i może stanowić samodzielny posiłek.

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną to pełne chińskie danie, mięso z warzywami w sosie podane na przysmażonym makaronie. Do przygotowania tej potrawy używajmy tylko grubych makaronów (najlepszy jest makaron Mie) i gotujmy je wcześniej krótko na półtwardo aby nie rozpadły się podczas podsmażania.

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.

Szpinak z sosem sezamowym

Szpinak z sosem sezamowym

Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu lub grzybów shitake.

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno to danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się dużą ilością stosowanych przypraw i jest zazwyczaj bardzo ostra. Ilość dodanej papryczki można dostosować do swoich upodobań kulinarnych.