Przejdź do treści

soli

Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami

Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami to japońskie danie z wyjątkowym japońskim makaronem. Shirataki to wyjątkowy japońskim produkt spożywczym o bardzo niskiej wartości kalorycznej (kilka kalorii na 100g). Dodatkowo zawierający najzdrowszy znany błonnik “glukomannan” o dobroczynnym działaniu dla organizmu. Glukomannan zapobiega zaparciom, obniża łaknienie, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru, leczy trądzik. Jest to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie wykonane z użyciem wielu zdrowych i kolorowych składników. Potrawę tą możemy także przygotować w wersji wegetariańskiej używając zamiast mięsa tofu, tofu suszone, wegetariańską kaczkę lub wegetariańskie przegrzebki.

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.

Miodowy kurczak Honey chicken

Miodowy kurczak Honey chicken

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Miodowy kurczak Honey chicken to bardzo smaczne chińskie danie wykonane w klasyczny sposób. Kawałki mięsa najpierw smażone są w cieście na głębokim oleju, następnie połączone z miodowym sosem. Kurczaka smażymy porcjami, wkładając kawałki pojedynczo do oleju, żeby się nie skleiły. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne i efektownie wyglądające danie!

Alu kofta smażone warzywne kulki

Alu kofta smażone warzywne kulki

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Alu kofta smażone warzywne kulki (alu – ziemniak, kofta – kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.

Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym

Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym

Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku.
Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.

Kurczak maślany Butter chicken

Kurczak maślany Butter chicken

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 ocen

Kurczak maślany Butter chicken to jedna ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, którą możemy przygotować pikantną lub łagodną (bez dodatku chili). Podany niżej przepis, dzięki użyciu gotowej pasty/przyprawy, jest niezwykle prosty a efekt zaspokoi nawet wybrednych smakoszy. Gęsty, kremowy, maślany sos może być bazą dla różnych rodzajów mięs. Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny lub ryby a wegetarianie z powodzeniem mogą dodać ser panir lub pokrojone w kostkę tofu.

Pikantne krewetki po syczuańsku

Pikantne krewetki po syczuańsku

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen

Pikantne krewetki po syczuańsku to przepis zaczerpnięty z książki Łatwa kuchnia chińska. Rewelacyjne, bardzo proste do wykonania ostre krewetki przyrządzone na sposób syczuański. Do przyrządzenia potrawy autor zaleca sos fasolowy z chili, więc użyłem mojego ulubionego koreańskiego Gochujang, który nadał potrawie znakomitego, charakterystycznego smaku, w ostateczności można go zastąpić ulubionym sosem chili. Jeżeli nie przepadamy za zbyt ostrymi daniami możemy użyć lekko ostrej pasty fasolowej Ssamjang i zmniejszyć ilość czarnego pieprzu. Kluczowe dla smaku potrawy ma także użycie czarnego octu ryżowego – mało znanego w Polsce znakomitego chińskiego octu o walorach smakowych porównywalnych jedynie z najlepszymi octami balsamicznymi. Od siebie dodałem niewielką modyfikację w postaci prażonego sezamu, który znakomicie zgrał się z cała potrawą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Czerwone curry z kurczaka

Czerwone curry z kurczaka

Czerwone curry z kurczaka to przepis z książki “Łatwa kuchnia tajska”. Danie wymaga zastosowania sporej ilości tajskich składników, ale wszystkie, no poza świeżą kolendrą, znajdziecie w moim sklepiku. Jeżeli nie macie w okolicy świeżej kolendry nie rezygnujcie z dania, użyjcie natkę pietruszki. Generalnie danie pierwsza klasa, zdecydowanie polecam!

Wołowina smażona z papryką i porem

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen

Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.