Przejdź do treści

Kurczak maślany Butter chicken

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak maślany Butter chicken
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 ocen
Kurczak maślany Butter chicken to jedna ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, którą możemy przygotować pikantną lub łagodną (bez dodatku chili). Podany niżej przepis, dzięki użyciu gotowej pasty/przyprawy, jest niezwykle prosty a efekt zaspokoi nawet wybrednych smakoszy. Gęsty, kremowy, maślany sos może być bazą dla różnych rodzajów mięs. Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny lub ryby a wegetarianie z powodzeniem mogą dodać ser panir lub pokrojone w kostkę tofu.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kostka masła
  • 1 szt. cebuli posiekanej
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 1 puszka pomidorów bez skórki , pokrojonych
  • 400 ml śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chili mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 500 gram udek kurczaka pokrojonych w kostkę (bez skóry)
  • 3 łyżki pasty Tandoori lub 2 łyżki przyprawy Tandoori masala
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka soku z limonki
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kostka masła
  • 1 szt. cebuli posiekanej
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 1 puszka pomidorów bez skórki , pokrojonych
  • 400 ml śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chili mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 500 gram udek kurczaka pokrojonych w kostkę (bez skóry)
  • 3 łyżki pasty Tandoori lub 2 łyżki przyprawy Tandoori masala
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka soku z limonki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać pokrojonego kurczaka z olejem i pastą/przyprawą tandoori a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia bez przykrycia lub na papier do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190C około 30 min, po czym zwiększyć temperaturę do 250C i piec jeszcze 5 min (piekarnik z termoobiegiem)
    Kurczak maślany Butter chicken
  2. W międzyczasie rozgrzać 2 łyżki masła na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek.
    Kurczak maślany Butter chicken
  3. Smażyć powoli ok. 15 min, aż cebula się skarmelizuje i zbrązowieje. Należy jednak kontrolować proces aby nie przypalić składników
    Kurczak maślany Butter chicken
  4. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu pozostałe masło wraz z pomidorami z puszki, śmietaną, sokiem z limonki, solą, chili i garam masala. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 min.
    Kurczak maślany Butter chicken
  5. Skarmelizowaną cebulę i upieczonego kurczaka dodać do sosu i dusić jeszcze ok 5 min przed podaniem. Serwować z ryżem basmati, ryżem jaśminowym lub pieczywem indyjskim.
    Kurczak maślany Butter chicken
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *