Przepis na Surówka jak u chińczyka / Przepis internauty
Głosów: 63
Ocena: 3.56
Twoja ocena:
Ocena: 3.56
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Porcje |
porcje
|
|
Głosów: 63
Ocena: 3.56 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Szatkujemy kapustę i marchewkę. Mieszamy.
- Przygotowujemy zalewę składającą się z 1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki octu, 1/4 szklanki cukru i łyżeczki soli. Do zalewy wciskamy czosnek. Zalewę podgrzewamy i polewamy nią kapustę.
- Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą. Po polaniu i wymieszaniu chłodzimy. Jest Grudzień więc wystawiłem ją na balkon:). Smacznego! Ps. lepsze niż w knajpce u chińczyka 🙂 Można posypać zmielonymi orzeszkami.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Ja nie dodałam marchewki. Tylko zielona pietruszkę. I dwa ząbki czosnku. Pycha. Przepis świetny
Pyszna surowka!! Dziekuje za przepis!
ja zrobilem, ale sama kapusta jest taka jałowa i zbyt twarda, u wietnamca lepsza
Wystarczy dodać do kapusty przed dodaniem marchewki i zalewy łyżkę wegetyi lub soli i odstawic na parę godzin. Po tym czasie kapusta jest mięciutka. Do zalewy nie trzeba wtedy dodawać soli.
Bardzo smaczna surówka, łatwa w przygotowaniu. Zrobiłem sam , smakowała wszystkim. Jest stałym gościem na naszym stole.
Wczoraj jadałam i jest przepyszna. Wkrótce wypróbuję
Octu spirytusowego używam wyłącznie do odkamieniania. Z jabłkowym jest zdrowsza i jaka pyszna !
Dodajcie jeszcze pare plasterow ogorka dlugiego do tego i wtedy bedzie to mialo ciekawy aromat, kapke kopru wloskiego, koperek i swieza bazylke. Wtedy z durnej kapusty i marchewki macie taka surowke ze Geslerowej loki prostuje… 😉
A jaki to olej dodajecie
Do przepisu dodaliśmy olej arachidowy, gdyż taki mamy w naszej ofercie, ale zwykły Olej Kujawski też będzie ok
Można dodać ocet ryżowy
Tak, jest najlepszy i delikatny
Jaki dokładnie ocet należy użyć? Czy są można użyć innych, tak jak z olejem – czy jest wybór?
Do chińskich surówek najlepiej jest użyć octu ryżowego np: https://www.kuchnieorientu.pl/ocet-ryzowy-bialy-do-sushi-500ml/
Dzisiaj zrobiłam do obiadu i potwierdzam ,jest rewelacyjna. Nie wiem jak smakuje u chińczyka, ale ta zostanie w moim menu.
Dodaj komentarz