Przepis na Surówka jak u chińczyka / Przepis internauty
Głosów: 41
Ocena: 3.66
Twoja ocena:
Ocena: 3.66
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Porcje |
porcje
|
|
Głosów: 41
Ocena: 3.66 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Szatkujemy kapustę i marchewkę. Mieszamy.
- Przygotowujemy zalewę składającą się z 1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki octu, 1/4 szklanki cukru i łyżeczki soli. Do zalewy wciskamy czosnek. Zalewę podgrzewamy i polewamy nią kapustę.
- Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą. Po polaniu i wymieszaniu chłodzimy. Jest Grudzień więc wystawiłem ją na balkon:). Smacznego! Ps. lepsze niż w knajpce u chińczyka 🙂 Można posypać zmielonymi orzeszkami.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1817)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- Sosy chińskie (34)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (10)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Komentarze
Ja nie dodałam marchewki. Tylko zielona pietruszkę. I dwa ząbki czosnku. Pycha. Przepis świetny
Pyszna surowka!! Dziekuje za przepis!
ja zrobilem, ale sama kapusta jest taka jałowa i zbyt twarda, u wietnamca lepsza
Wystarczy dodać do kapusty przed dodaniem marchewki i zalewy łyżkę wegetyi lub soli i odstawic na parę godzin. Po tym czasie kapusta jest mięciutka. Do zalewy nie trzeba wtedy dodawać soli.
Bardzo smaczna surówka, łatwa w przygotowaniu. Zrobiłem sam , smakowała wszystkim. Jest stałym gościem na naszym stole.
Wczoraj jadałam i jest przepyszna. Wkrótce wypróbuję
Dodajcie jeszcze pare plasterow ogorka dlugiego do tego i wtedy bedzie to mialo ciekawy aromat, kapke kopru wloskiego, koperek i swieza bazylke. Wtedy z durnej kapusty i marchewki macie taka surowke ze Geslerowej loki prostuje… 😉
A jaki to olej dodajecie
Do przepisu dodaliśmy olej arachidowy, gdyż taki mamy w naszej ofercie, ale zwykły Olej Kujawski też będzie ok
Jaki dokładnie ocet należy użyć? Czy są można użyć innych, tak jak z olejem – czy jest wybór?
Do chińskich surówek najlepiej jest użyć octu ryżowego np: https://www.kuchnieorientu.pl/ocet-ryzowy-bialy-do-sushi-500ml/
Dodaj komentarz