Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami to japońskie danie z wyjątkowym japońskim makaronem. Shirataki to wyjątkowy japońskim produkt spożywczym o bardzo niskiej wartości kalorycznej (kilka kalorii na 100g). Dodatkowo zawierający najzdrowszy znany błonnik "glukomannan" o dobroczynnym działaniu dla organizmu. Glukomannan zapobiega zaparciom, obniża łaknienie, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru, leczy trądzik. Jest to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie wykonane z użyciem wielu zdrowych i kolorowych składników. Potrawę tą możemy także przygotować w wersji wegetariańskiej używając zamiast mięsa tofu, tofu suszone, wegetariańską kaczkę lub wegetariańskie przegrzebki.
Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami to japońskie danie z wyjątkowym japońskim makaronem. Shirataki to wyjątkowy japońskim produkt spożywczym o bardzo niskiej wartości kalorycznej (kilka kalorii na 100g). Dodatkowo zawierający najzdrowszy znany błonnik "glukomannan" o dobroczynnym działaniu dla organizmu. Glukomannan zapobiega zaparciom, obniża łaknienie, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru, leczy trądzik. Jest to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie wykonane z użyciem wielu zdrowych i kolorowych składników. Potrawę tą możemy także przygotować w wersji wegetariańskiej używając zamiast mięsa tofu, tofu suszone, wegetariańską kaczkę lub wegetariańskie przegrzebki.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
- 1 opakowanie makaronu shirataki
- 4 szt. grzybów mun
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek, posiekanej
- 1 szt. papryki czerwonej pokrojona w cienkie paski
- 1 szt. pora biała część pocięta w cienkie plasterki
- 1 garść kiełków fasoli mung świeżej lub z puszki
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 4 plasterki świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
Składniki
Marynata do mięsa:
|
Sposób przygotowania
- Odcedzić z zalewy makaron Shirataki, przepłukać go zimną wodą. Można też go krótko obgotować (3 min) i odcedzić.
Udostępnij ten przepis