Przepis na Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami to japońskie danie z wyjątkowym japońskim makaronem. Shirataki to wyjątkowy japońskim produkt spożywczym o bardzo niskiej wartości kalorycznej (kilka kalorii na 100g). Dodatkowo zawierający najzdrowszy znany błonnik "glukomannan" o dobroczynnym działaniu dla organizmu. Glukomannan zapobiega zaparciom, obniża łaknienie, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru, leczy trądzik. Jest to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie wykonane z użyciem wielu zdrowych i kolorowych składników. Potrawę tą możemy także przygotować w wersji wegetariańskiej używając zamiast mięsa tofu, tofu suszone, wegetariańską kaczkę lub wegetariańskie przegrzebki.
Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami to japońskie danie z wyjątkowym japońskim makaronem. Shirataki to wyjątkowy japońskim produkt spożywczym o bardzo niskiej wartości kalorycznej (kilka kalorii na 100g). Dodatkowo zawierający najzdrowszy znany błonnik "glukomannan" o dobroczynnym działaniu dla organizmu. Glukomannan zapobiega zaparciom, obniża łaknienie, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru, leczy trądzik. Jest to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie wykonane z użyciem wielu zdrowych i kolorowych składników. Potrawę tą możemy także przygotować w wersji wegetariańskiej używając zamiast mięsa tofu, tofu suszone, wegetariańską kaczkę lub wegetariańskie przegrzebki.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
- 1 opakowanie makaronu shirataki
- 4 szt. grzybów mun
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek, posiekanej
- 1 szt. papryki czerwonej pokrojona w cienkie paski
- 1 szt. pora biała część pocięta w cienkie plasterki
- 1 garść kiełków fasoli mung świeżej lub z puszki
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 4 plasterki świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Składniki
Marynata do mięsa:
|
Sposób przygotowania
- Odcedzić z zalewy makaron Shirataki, przepłukać go zimną wodą. Można też go krótko obgotować (3 min) i odcedzić.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz