Przejdź do treści

soli

Zupa krem z dyni po indyjsku

Zupa krem z dyni po indyjsku

Zupa krem z dyni po indyjsku to lekko pikantna zupa o wspaniałym aromacie indyjskich przypraw. Jest prosta w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Wołowina smażona z sezamem

Wołowina smażona z sezamem

Wołowina smażona z sezamem to łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.

Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi

Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi

Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi to kolejna odmiana kimchi, tym razem z krótkich zielonych ogórków. Ten rodzaj kimchi nie wymaga długiego kiszenia. Można serwować je tego samego dnia ale lepsze i bardziej pikantne będzie w dniu następnym. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Chrupiące placuszki ryżowe

Chrupiące placuszki ryżowe

Chrupiące placuszki ryżowe można usmażyć z innymi składnikami np. z dodatkiem groszku zielonego lub ziaren kukurydzy. Bardzo małe placuszki można podawać jako przekąskę do piwa czy wina.

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym to przepis z użyciem podstawowych przypraw, bez stosowania gotowej pasty ani mieszanki curry. Jest to odmiana z mleczkiem kokosowym, które jest popularnym składnikiem dań w Indiach południowych.

Łosoś w sosie Hoisin

Łosoś w sosie Hoisin

Łosoś w sosie Hoisin to bardzo prosty przepis, w którym przygotowany łosoś nabiera znakomity, niepowtarzalny smak, zdecydowanie polecam! Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.

Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym to wegetariańska, pożywna a zarazem lekka zupa o wspaniałym orientalnym aromacie i smaku. Jest gładka i kremowa dzięki zawartości mleka kokosowego. Można podać ją samą lub w towarzystwie ryżu jaśminowego albo maleńkich grzanek.

Pikantna sałatka z ogórka

Pikantna sałatka z ogórka

Pikantna sałatka z ogórka to ciekawa w smaku, lekko pikantna tajska sałatka z ogórka, którą serwujemy jako dodatek do dania głównego. W celu uzyskania stricte wegetariańskiej wersji sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Kimchi z marchewki

Kimchi z marchewki

Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi – doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!