Przepis na Chrupiące placuszki ryżowe

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiące placuszki ryżowe
Chrupiące placuszki ryżowe można usmażyć z innymi składnikami np. z dodatkiem groszku zielonego lub ziaren kukurydzy. Bardzo małe placuszki można podawać jako przekąskę do piwa czy wina.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ugotować ryż i przestudzić.
  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, pierz.
  3. Wbić jajko i wlać połowę wody. Wymieszać gładkie ciasto, wlać resztę wody, sos sojowy i wymieszać.
  4. Wsypać ugotowany ryż, ziarna sezamu, czosnek i szczypiorek. Wymieszać wszystko starannie.
  5. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i nakładać 1 czubatą łyżkę ciasta na 1 placuszek. Smażyć 2-3 minuty, gdy spód się zrumieni odwracać i smażyć jeszcze minutę z drugiej strony.
    Chrupiące placuszki ryżowe
  6. Wyjmować na papierowy ręcznik, w który wsiąknie nadmiar oleju.
  7. Podawać z ulubionym sosem i/lub surówką.
    Chrupiące placuszki ryżowe
Udostępnij ten przepis

Komentarze

  • Marta pisze:

    Placuszki super chrupkie, palce lizać! Zamieniłam tylko mąkę pszenną na ryżową, bo ograniczam gluten.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty