Przejdź do treści

Wołowina smażona z sezamem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina smażona z sezamem
Wołowina smażona z sezamem to łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.
Głosów: 3
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
  • 1 1/2 łyżki sezamu białego
  • 1/2 szt. papryki pomarańczowej pokrojonej w zapałkę
  • 10 cm pora białej części, pokrojonej w plasterki
  • 4 łyżki oleju arachidowego
Sos:
Dodatek
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
  • 1 1/2 łyżki sezamu białego
  • 1/2 szt. papryki pomarańczowej pokrojonej w zapałkę
  • 10 cm pora białej części, pokrojonej w plasterki
  • 4 łyżki oleju arachidowego
Sos:
Dodatek
Głosów: 3
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę pociąć w cieniutkie paseczki. Najłatwiej jest to zrobić po lekkim zamrożeniu mięsa. Pokrojone mięso wymieszać 1 łyżką ziaren sezamu.
    Wołowina smażona z sezamem
  2. W woku 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć mieszając przez 3 minuty. Usmażone mięso wyjąć na talerz.
    Wołowina smażona z sezamem
  3. Oczyścić wok przy pomocy papieru kuchennego. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju dodać paprykę, pokrojonego pora i smażyć mieszając przez 3 minuty.
  4. Wlać przygotowany sos, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty.
  5. Dodać usmażone mięso i gotować jeszcze chwilę na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
    Wołowina smażona z sezamem
  6. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie. Przed samym podaniem posypać pozostałym sezamem i posiekanym szczypiorem z dymki.
    Wołowina smażona z sezamem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *