Przepis na Wołowina smażona z sezamem
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 300 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
- 1 1/2 łyżki sezamu białego
- 1/2 szt. papryki pomarańczowej pokrojonej w zapałkę
- 10 cm pora białej części, pokrojonej w plasterki
- 4 łyżki oleju arachidowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego
- 1 szt. papryczki chili posiekana
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
Dodatek
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany do dekoracji
Składniki
Sos:
Dodatek
|
Sposób przygotowania
- Oczyścić wok przy pomocy papieru kuchennego. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju dodać paprykę, pokrojonego pora i smażyć mieszając przez 3 minuty.
- Wlać przygotowany sos, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz