Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym to przepis z użyciem podstawowych przypraw, bez stosowania gotowej pasty ani mieszanki curry. Jest to odmiana z mleczkiem kokosowym, które jest popularnym składnikiem dań w Indiach południowych.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g piersi kurczaka pokrojonej w kawałki 2 x 2 cm
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekana
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 szt. cebuli czerwonej pokrojona w półplasterki
- 1 łyżeczka gorczycy brązowej
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki oleju
Pasta do marynowania:
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 i 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Pasta do marynowania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzać na patelni olej i wrzucić gorczycę. Gdy ziarenka zaczną "strzelać" dodać cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć przez 2 minuty aż się lekko zrumienią.
Udostępnij ten przepis