Przejdź do treści

sosu sojowego japońskiego

Miso ramen

Miso ramen

Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu. Jajko po ugotowaniu marynowane są w sosie sojowym. Dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga dużej ilości sosu sojowego, więc zabieg ten można ewentualnie opuścić. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).

Okoń marynowany w miso

Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.

Sałatka z kurczaka i awokado

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

Sałatka z kurczaka i awokado to dodatek serwowany do sushi. Kawałki smażonego kurczaka z warzywami i pieczarkami z orientalnym dressingiem, posypane czarnym sezamem nadającym daniu oryginalny wygląd.

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake to bardzo proste i szybkie do przygotowania japońskie danie z mielonej wieprzowiny z dodatkiem najpopularniejszych japońskich grzybów. Danie lekko pikantne za sprawą przyprawy 7 smaków, której głównym składnikiem jest mielone chili. Podana z makaronem lub ryżem stanowi pełne pożywne danie obiadowe.

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento – cebula z mięsem indyka.

Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu

Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu

Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu to bardzo prosta w przygotowaniu japońska przystawka. Tradycyjnie przyrządzana jest z cienko pokrojonej chudej wieprzowiny ale można ją zmodyfikować i zrobić z plastrami boczku.

Temaki sushi z omleta tamago

Temaki sushi z omleta tamago

Temaki sushi z omleta tamago to wegetariańska odmiana sushi zwijanych w ręku. Zamiast wodorostów nori do zawijania używa się omleta tamago a wypełnienie stanowią warzywa i grzyby. Interesująca opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem wodorostów nori.