Przejdź do treści

Japoński czerwony barszcz z grzybami shitake i ryżem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Japoński czerwony barszcz z grzybami shitake i ryżem
Japoński czerwony barszcz z grzybami shitake i ryżem to japońska wersja czerwonego barszczu przygotowywana na bulionie rybnym z dodatkiem typowo japońskich składników grzybów Shitake i japońskiego kleistego ryżu.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Buraka obrać i pokroić w cienkie plasterki a następnie w zapałkę.
    Japoński czerwony barszcz z grzybami shitake i ryżem
  2. Grzyby wymoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Wyjąć z wody i pokroić w paski.
  3. Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody i wrzucić pokrojone buraki. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Gotować 15 minut.
  4. Dodać dashi, sos sojowy, sól i przyprawę 7 smaków.
  5. Wrzucić grzyby i gotować 2-3 minuty.
  6. Do miseczek rozłożyć ryż i zalać gorącą zupą.
  7. Skropić sokiem z cytryny i udekorować dymką.
    Japoński czerwony barszcz z grzybami shitake i ryżem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *