Przejdź do treści

Temaki sushi z omleta tamago

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Temaki sushi z omleta tamago
Temaki sushi z omleta tamago to wegetariańska odmiana sushi zwijanych w ręku. Zamiast wodorostów nori do zawijania używa się omleta tamago a wypełnienie stanowią warzywa i grzyby. Interesująca opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem wodorostów nori.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
rożków temaki
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w cienkie paski
  • 1 szt. marchewki pokrojonej w cienkie, długie paski (użyć obieraczki do warzyw)
  • 5 szt. grzybów shitake wymoczonych w gorącej wodzie przez 20 minut, pociętych w paski
  • 2 liście sałaty lodowej porwanej na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • kilka pędów cebuli dymki (sam szczypior)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego do usmażenia grzybów
Omlet tamago:
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
rożków temaki
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w cienkie paski
  • 1 szt. marchewki pokrojonej w cienkie, długie paski (użyć obieraczki do warzyw)
  • 5 szt. grzybów shitake wymoczonych w gorącej wodzie przez 20 minut, pociętych w paski
  • 2 liście sałaty lodowej porwanej na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • kilka pędów cebuli dymki (sam szczypior)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego do usmażenia grzybów
Omlet tamago:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Połączyć składniki do przygotowania omletu, mieszając jajka z mirinem, sosem sojowym solą i cukrem.
  2. Na prostokątnej patelni do smażenia omletu (można użyć okrągłej patelni i na koniec przyciąć omlet w prostokąt) rozgrzać trochę oleju, pilnując aby nie był za gorący. Nadmiar oleju wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wlać 1/3 mieszanki na omlet i poruszając patelnią rozprowadzić ją równomiernie.
  3. Gdy wierzch omletu jest już prawie suchy przewrócić go na drugą stronę. Zsunąć omlet na deskę i przestudzić. W ten sam sposób usmażyć pozostałe dwa omlety. Kiedy przestygną przekroić je na pół aby uzyskać sześć płatów.
    Temaki sushi z omleta tamago
  4. Na patelni na małym ogniu rozgrzać łyżeczkę oleju sezamowego i przesmażyć krótko grzyby shitake, przestudzić.
  5. Kawałek omleta ułożyć na desce, na jego lewej części układać składniki zaczynając od listka sałaty następnie porcji ryżu, marchewki, dymki oraz papryki. Posmarować niewielką ilością wasabi, dodać grzyby i zawijać w rożek.
    Temaki sushi z omleta tamago
  6. Podawać posypane ziarenkami sezamu z wasabi, imbirem marynowanym i sosem sojowym do maczania.
    Temaki sushi z omleta tamago
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *