Przejdź do treści

Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu
Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu to bardzo prosta w przygotowaniu japońska przystawka. Tradycyjnie przyrządzana jest z cienko pokrojonej chudej wieprzowiny ale można ją zmodyfikować i zrobić z plastrami boczku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
roladek
Składniki
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
roladek
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować bulion dashi, w tym celu do litra gorącej wody dodać 10g proszku dashi (ok 2 kopiastych łyżeczek).
  2. Liście kapusty przekroić na pół, odciąć grube końcówki i blanszować w gorącej wodzie aby zmiękły.
    Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu
  3. Liść kapusty położyć na desce do krojenia, na nim ułożyć plaster boczku, odwrócić boczkiem do dołu i zrolować (zaczynamy od grubszej strony liścia, boczek ma znaleźć się na wierzchu rolady). Roladę spiąć wykałaczką aby się nie rozwinęła.
  4. Przygotowane rolady włożyć do rondla i zalać bulionem dashi. Dolać sake i sos sojowy. Gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
    Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *