Bibimbap koreański ryż z warzywami

Bibimbap to popularne koreańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. W dosłownym tłumaczeniu Bibimbap znaczy "mieszany ryż". Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zawiera zdrowe składniki jest bardzo smaczne i efektowne w wyglądzie. Wszystko to powoduje, że danie to zyskało sporą popularność także poza Koreą. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny one być rozłożone na ryżu promieniście dookoła talerza, przylegające składniki powinny kontrastować kolorem. Na środku dania umieszcza się zazwyczaj sadzone jajko lub mięso z surowym żółtkiem. Tak przygotowane danie wygląda efektownie i nie szkodzi, że zaraz i tak je wymieszamy:) W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić tofu. Danie można serwować na lunch i obiad.

DOWOLNOŚĆ SKŁADNIKÓW W BIBIMBAP

Bibimbap może być tak naprawdę wykonany z dowolnych składników, można przy jego przygotowaniu zrobić "czyszczenie lodówki". Podczas mojej ostatniej wizyty w Korei jadłem Bibimbap aż 3 razy, za każdym razem dania różniły się od siebie, choć wszystkie zawierały surowe i marynowane warzywa oraz paseczki nori. Za pierwszym razem danie podane było z jajkiem sadzonym posypanym niewielką ilością usmażonej mielonej wołowiny (bardzo dobre). Kolejna wersja była z paseczkami zamarynowanej, surowej wołowiny podanej z surowym żółtkiem (podobnie ja nasz tatar), nie zawierała jednak w ogóle kimchi a sos chili był jak dla mnie przesłodzony. Ta wersja bez kimchi i słodkim sosem średnio mi przypasowała. Ostania wersja zawierała usmażoną wołowinę w paseczkach i kimchi a sos był minimalnie słodki ta wersja była też bardzo smaczna. Wersja poniżej jest kompilacją wszystkich tych przepisów i wybrałem z nich najbardziej odpowiadające mi elementy (kimchi, surowa wołowina zamarynowana w sosie sojowym, jajko sadzone, kiełki, surowe warzywa).

Typowe składniki Bibimbap: ogórek, marchew, cukinia, biała rzodkiew, grzyby, szpinak, szczypiorek, kiełki, kimchi, wodorosty, tofu, liść sałaty, kurczak, owoce morza, wołowina, jajko. Oraz wszystko co na podpowie fantazja.

Czytaj dalej

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Pierś kurczaka w sosie imbirowo-sezamowym z Shirataki

Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i mango

Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi to 2 przepisy, które warto wykonać razem. Pierwszy wykorzystuje najlepsze kawałki polędwicy z tuńczyka, do drugiego wykorzystujemy pozostałe ścinki ryby. Nigiri sushi oznacza sushi formowane ręcznie. W tej odmianie ryż formuje się ręką w podłużne, lekko owalne kulki, na które nakłada się różne dodatki. Większość odmian zawiera rybę lub owoce morza ale właściwie każdy składnik, który dobrze komponuje się z ryżem i ma odpowiedni rozmiar może stać się składnikiem tego dania. Dzisiaj prezentujemy nigiri z tuńczykiem (Maguro nigiri). Do przygotowania nigiri sushi używa się najlepszej, jaskrawo zabarwionej polędwicy z tuńczyka SAKU, która sprzedawana jest mrożona w foremnych kostkach, bardzo wygodnych do cięcia w plasterki. Do nigiri sushi niezbyt nadaje się ciemny tuńczyk (stek), który czasami można kupić w marketach, ponieważ na surowo zawiera trudne do pogryzienia błony a dodatkowo jego kolor nie jest zbytnio apetyczny. Ponieważ z krojenia ryby zawsze zostaje trochę nieforemnych kawałków i warto jest je wykorzystać, dlatego proponujemy zużyć je na maki sushi z pastą z tuńczyka i mango (lub innego składnika według własnej inwencji).

Czytaj dalej

Sakiewki nadziewane wołowiną / Przepis internauty