Przejdź do treści

Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi to 2 przepisy, które warto wykonać razem. Pierwszy wykorzystuje najlepsze kawałki polędwicy z tuńczyka, do drugiego wykorzystujemy pozostałe ścinki ryby. Nigiri sushi oznacza sushi formowane ręcznie. W tej odmianie ryż formuje się ręką w podłużne, lekko owalne kulki, na które nakłada się różne dodatki. Większość odmian zawiera rybę lub owoce morza ale właściwie każdy składnik, który dobrze komponuje się z ryżem i ma odpowiedni rozmiar może stać się składnikiem tego dania. Dzisiaj prezentujemy nigiri z tuńczykiem (Maguro nigiri). Do przygotowania nigiri sushi używa się najlepszej, jaskrawo zabarwionej polędwicy z tuńczyka SAKU, która sprzedawana jest mrożona w foremnych kostkach, bardzo wygodnych do cięcia w plasterki. Do nigiri sushi niezbyt nadaje się ciemny tuńczyk (stek), który czasami można kupić w marketach, ponieważ na surowo zawiera trudne do pogryzienia błony a dodatkowo jego kolor nie jest zbytnio apetyczny. Ponieważ z krojenia ryby zawsze zostaje trochę nieforemnych kawałków i warto jest je wykorzystać, dlatego proponujemy zużyć je na maki sushi z pastą z tuńczyka i mango (lub innego składnika według własnej inwencji).
Głosów: 2
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
kawałków nigir i 16-24 kawałków maki
Składniki
Nigiri sushi:
Maki sushi:
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
kawałków nigir i 16-24 kawałków maki
Składniki
Nigiri sushi:
Maki sushi:
Głosów: 2
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Za pomocą ostrego noża z kostki tuńczyka odciąć ukośnie plasterki na nigiri sushi. Powinny mieć mniej więcej 2-3 mm grubości, 3 cm szerokości.
  2. Przed przygotowaniem każdej porcji nigiri należy pamiętać aby zanurzyć dłonie w wodzie z dodatkiem octu ryżowego (tzw. tezu). Zapobiega to przyklejaniu się ziarenek ryżu do rąk.
  3. Formowanie nigiri sushi:
    - Wziąć plaster tuńczyka i położyć go na palcach lewej ręki
    - Prawą ręką zrobić kulkę ryżu wielkości piłeczki pingpongowej, uformować lekko spłaszczoną kulkę
    - Na plaster łososia nałożyć przy pomocy wskazującego palca prawej ręki odrobinę wasabi
  4. - położyć na rybie kulkę ryżu, zrobić w ryżu małe wgłębienie palcami
  5. - odwrócić nigiri tuńczykiem do góry
    - Kciukiem i środkowym palcem uformować zgrabny podłużny kształt
    - Przycisnąć od góry dwoma palcami, przewiązać całość szczypiorkiem. Układać na talerzyku.
  6. Pozostałe ścinki tuńczyka grubo posiekać, dodać trochę tuńczyka jeżeli jest go za mało (potrzebujemy dużą garść siekanego tuńczyka).
  7. Trzy rzodkiewki zetrzeć na średniej tarce, posolić i odczekać aby puściły sok. Następnie odlać tworzący się płyn, dodać tuńczyka i 1 łyżkę gęstego majonezu.
  8. Na macie do sushi położyć nori, rozłożyć ryż zostawiając wolne 3 cm na górze wodorostu. 3cm od dolnego brzegu nałożyć w poprzek pastę z tuńczyka i plasterki mango. Zwinąć i pokroić na 8 lub 12 kawałków (według gustu).
  9. Podawać oba rodzaje sushi z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *