Przejdź do treści

Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych
Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych. Gunkanmaki to rodzaj sushi, który pozwala na rozwinięcie skrzydeł fantazji. Porcję ryżu owija się paskiem nori tworząc rodzaj "łódki" ("gunkan" znaczy po japońsku "okręt wojenny"), do której możemy nałożyć dowolne miękkie nadzienie. Może to być kawior, posiekane krewetki z dodatkami, różne pasty rybne, sałatki itp. Proponuję dwa warianty nadzienia, które można przygotować bez większych problemów, ponieważ składniki do ich wykonania są ogólnie dostępne.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Wariant 1 Gunkanmaki z jajecznicą
Do przybrania:
  • kilka łodyżek cebuli dymki pociętej w 3 cm kawałki
Wariant 2 Gunkamaki z pastą z paluszków krabowych:
  • 2-3 szt. paluszków krabowych posiekanych
  • 2 łyżka majonezu
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • sól
  • pieprz
  • wasabi
Do przybrania
  • kawałek papryki żółtej pokrojonej w cienkie paski
  • 1 łyżka sezamu czarnego
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Wariant 1 Gunkanmaki z jajecznicą
Do przybrania:
  • kilka łodyżek cebuli dymki pociętej w 3 cm kawałki
Wariant 2 Gunkamaki z pastą z paluszków krabowych:
  • 2-3 szt. paluszków krabowych posiekanych
  • 2 łyżka majonezu
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • sól
  • pieprz
  • wasabi
Do przybrania
  • kawałek papryki żółtej pokrojonej w cienkie paski
  • 1 łyżka sezamu czarnego
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
Przygotowanie: Wariant 1 - Gunkanmaki z jajecznicą
  1. Roztrzepać jajko z sosem sojowym i mirinem.
  2. Na patelni na małym ogniu rozgrzać olej sezamowy, wlać masę jajeczną, dodać szczypiorek i wymieszać. Smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Przełożyć na talerz żeby jajecznica lekko przestygła.
  3. Dłonie zmoczyć w zakwaszonej, zimnej wodzie. Ryż do sushi formować w kulki o średnicy 2,5 cm, nadawać im lekko wydłużony kształt.
  4. Każdą porcję ryżu owinąć paskiem nori, gładką stroną na zewnątrz. Koniec paska posmarować delikatnie wodą. żeby się dobrze skleił. Owinięta kulkę postawić na blacie, ryż delikatnie ugnieść palcami i posmarować niewielką ilością pasty wasabi. Napełnić jajecznicą i ozdobić zieloną dymką.
Wariant 2 - Gunkanmaki z pastą z paluszków krabowych
  1. W małej miseczce wymieszać posiekane paluszki krabowe, majonez, szczypiorek, sól i pieprz.
  2. Przygotować porcje ryżu owiniętego nori jak poprzednio, wypełnić je pastą z paluszków krabowych i przyozdabiać papryką i czarnym sezamem.
    Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych
Udostępnij ten przepis