Przejdź do treści

wody

Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli

Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli to danie przygotowane ze specjalnego azjatyckiego produktu wegetariańskiego udającego kaczkę (Mock duck). Mock duck to specjalny produkt dla wegetarian otrzymywany ze smażonego glutenu (białka pszennego), doprawionego i uformowanego w kawałki przypominające w smaku i z wyglądu mięso kaczki. Jest to najdoskonalej udający mięso produkt roślinny, dlatego nazwany jest także mięsem pszennym. Mock duck może stanowić urozmaicenie diety wegetariańskiej, jest także ciekawym produktem dla nie-wegetarian, mi bardzo zasmakował (lekko nawet zszokował jak bardzo przypomina mięso) i na pewno jeszcze go użyję. W Azji smażony gluten jest bardzo popularny, w Polsce zaś praktycznie nieznany, mam nadzieję, że uda mi się chociaż trochę spopularyzować go wśród polskich internautów. Gluten możemy użyć w każdym przepisie jako zamiennik kaczki, kurczaka lub innego mięsa, najlepiej sprawdza się w towarzystwie warzyw. Dostępny także w wersji udającej kurczaka Mock chicken. Do podostrzenia dania użyłem mojego ulubionego gochujang ale zwykły sos chili też się nada.

Wietnamska aromatyczna smażona wołowina

Wietnamska aromatyczna smażona wołowina

Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.

Czerwone curry z kurczaka

Czerwone curry z kurczaka

Czerwone curry z kurczaka to przepis z książki “Łatwa kuchnia tajska”. Danie wymaga zastosowania sporej ilości tajskich składników, ale wszystkie, no poza świeżą kolendrą, znajdziecie w moim sklepiku. Jeżeli nie macie w okolicy świeżej kolendry nie rezygnujcie z dania, użyjcie natkę pietruszki. Generalnie danie pierwsza klasa, zdecydowanie polecam!

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.

Gulasz z kurczaka z sosem Hot Bean

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen

Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.

Japońskie curry

Japońskie curry

Japońskie curry to danie, które przywędrowało do Japonii z Indii w czasie kolonizacji Brytyjskiej. Z czasem nabrało popularności, zakorzeniło się w japońskiej kuchni i teraz jest uważane za jedno z dań narodowych. Danie bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne.

Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir

Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir

Pulpeciki serowe z groszkiem Matar panir to indyjskie wegetariańskie danie w głębokim sosie z użyciem sera domowej roboty tzw. panir. Jest on bardzo prosty do przygotowania zob. <a href=”http://www.kuchnieorientu.pl/przepis/ser-z-mleka-krowiego-panir/” target=”_blank”>przepis na panir</a>, a wykonanie własnoręczne sera daje dużą satysfakcję (szczególnie tym, którzy myśleli, że ser można tylko i wyłącznie kupić w sklepie:). Do przygotowania dania użyliśmy (a właściwie Kasia użyła) świeżych pomidorów i to był błąd bo zimowe pomidory są bardzo kwaśne i mocno zakwasiły potrawę, dlatego w okresie jesień-zima zdecydowanie lepiej użyć dojrzałe, słodkie pomidory z puszki.

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.