Przepis na Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli to danie przygotowane ze specjalnego azjatyckiego produktu wegetariańskiego udającego kaczkę (Mock duck). Mock duck to specjalny produkt dla wegetarian otrzymywany ze smażonego glutenu (białka pszennego), doprawionego i uformowanego w kawałki przypominające w smaku i z wyglądu mięso kaczki. Jest to najdoskonalej udający mięso produkt roślinny, dlatego nazwany jest także mięsem pszennym. Mock duck może stanowić urozmaicenie diety wegetariańskiej, jest także ciekawym produktem dla nie-wegetarian, mi bardzo zasmakował (lekko nawet zszokował jak bardzo przypomina mięso) i na pewno jeszcze go użyję. W Azji smażony gluten jest bardzo popularny, w Polsce zaś praktycznie nieznany, mam nadzieję, że uda mi się chociaż trochę spopularyzować go wśród polskich internautów. Gluten możemy użyć w każdym przepisie jako zamiennik kaczki, kurczaka lub innego mięsa, najlepiej sprawdza się w towarzystwie warzyw. Dostępny także w wersji udającej kurczaka Mock chicken. Do podostrzenia dania użyłem mojego ulubionego gochujang ale zwykły sos chili też się nada.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 puszka kaczki wegetariańskiej
  • 1 szt. papryki czerwonej pociętej w cienkie paski
  • 2 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałkę
  • 1 szt. cebuli pociętej w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte`
  • 1,5 cm świeżego imbiru startego
  • 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 puszka kaczki wegetariańskiej
  • 1 szt. papryki czerwonej pociętej w cienkie paski
  • 2 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałkę
  • 1 szt. cebuli pociętej w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte`
  • 1,5 cm świeżego imbiru startego
  • 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Marchew pokroić w cienkie słupki, paprykę w paseczki a cebulę w półplasterki. Odsączyć kaczkę zachowując sos.
  2. Przygotować sos mieszając płyn z kaczki z reszta składników.
  3. Rozgrzać łyżkę oleju w woku i wrzucić kaczkę. Smażyć mieszając aż się lekko przysmaży, następnie przełożyć na talerz
  4. Rozgrzać ponownie w woku 2 łyżki oleju i wrzucić marchew. Smażyć ok 1 minuty a następnie dodać paprykę, cebulę, czosnek oraz imbir. Smażyć jeszcze ok 2-3 min, często mieszając
  5. Kiedy warzywa lekko zmiękną ale nadal będą chrupiące, dodać kaczkę a następnie wlać sos. Smażyć jeszcze minutę mieszając a następnie zagęścić 2 łyżkami mąki kukurydzianej rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować.
  6. Danie gotowe. Podawać z ryżem. Smacznego!
    Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.