Przepis na Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.
Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g wołowiny chudej, polecam pręgę wołową
- 2 kawałki zielonego mango z zalewy, pokrojone w cienkie słupki
- 1 szt. pora małego, tylko biała część, pokrojona w talarki
- garść orzeszków ziemnych niesolonych, przyprażonych na suchej patelni
- garść świeżej kolendry do dekoracji
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos/marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- szczypta chili mielonego
Dodatki:
- 1 szt. marchewki sporej, startej na grubej tarce
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Sos do marchewki:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki mirinu
Składniki
Sos/marynata do mięsa:
Dodatki:
Sos do marchewki:
|
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić w cienkie plastry (mięso tnie się łatwiej jeżeli lekko zmrozimy je w zamrażalniku).
- W tym czasie obrać z łupinek orzeszki ziemne i przyprażyć je na suchej patelni na złoty kolor. Zetrzeć marchewkę wymieszać z sosem.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (3)
- [+]Artykuły spożywcze (1546)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz