Przejdź do treści

Zupa WON TON / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa WON TON / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,93 / 15 ocen
Zupa WON TON to popularna chińska zupa, której głównym składnikiem są słynne pierogi WON TON. Ciasto na te pierogi można kupić gotowe ale znacznie lepiej zrobić je samemu. Jeżeli zamierzamy ugotować je w wodzie to należy zrobić je tak jak na zwykłe pierogi czyli mąka, woda, jajko i szczypta soli. Do gotowania na parze polecam nie dodawać jajka do ciasta. Bulion można zrobić tak jak na zupę ramen.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • trochę wody ok. 1/3 szklanki
  • 1 szt. jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
Bulion
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • trochę wody ok. 1/3 szklanki
  • 1 szt. jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
Bulion
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ciasto: Zagnieść tak jak zwykłe pierogi lecz rozwałkować cieniej. Kroić w kwadraty o bokach około 5cm.
  2. Farsz: Wszystkie składniki dokładnie poszatkować na drobnicę, oprócz jajka. Na woku bez oleju rozdrobnić mięso mielone i podsmażyć aż wyparuje woda, znajdująca się w mięsie. Dodać resztę składników i połowę poszatkowanej kapusty a resztę zostawić. Nie dodawać jajka.
  3. Przyprawić pieprzem, zamieszać i odstawić do ostygnięcia. Dorzucić resztę kapusty i wbić jajko. Wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na ciasto i zawijać pierogi.
  4. Na kwadraty ciasta kłaść niewielką ilość farszu i zagniatać w trójkąt a następnie boki trójkątów sklejać ze sobą.
  5. Bulion: Przygotować bulion drobiowy (może być z proszku). Do gotującego się wywaru przecisnąć czosnek i imbir, wlać sos sojowy i olej sezamowy, doprawić pieprzem i gotować przez 4-5 minut. Zdjąć z palnika i przecedzić przez sitko aby uzyskać czysty, przejrzysty bulion. Na talerzu ułożyć po kilka pierogów, zalać bulionem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *