Przejdź do treści

Tempura z krewetek

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tempura z krewetek
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Tempura z krewetek to błyskawiczne danie, niezwykle smaczne i efektowne. Panierowane, chrupiące krewetki podane z marchewką w dressingu wasabi. Danie to zadowoli niejednego smakosza kuchni japońskiej. Krewetki przeznaczone do wykonania sushi należy przed panierowaniem rozprostować, jednak jest to niekonieczne przy przygotowaniu tempury do bezpośredniego spożycia.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Składniki do sałatki:
  • 1/3 szt. kapusty pekińskiej
  • 1/2 szt. zielonego ogórka pokrojonego w talarki
  • 1/3 szt. papryki czerwonej pokrojonej w słupki
Dressing do sałatki:
Dodatki:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Składniki do sałatki:
  • 1/3 szt. kapusty pekińskiej
  • 1/2 szt. zielonego ogórka pokrojonego w talarki
  • 1/3 szt. papryki czerwonej pokrojonej w słupki
Dressing do sałatki:
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Poszatkować kapustę, dodać pokrojonego ogórka i paprykę. Całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem. Odstawić na 15 min.
  2. Mąkę do tempury rozmieszać z woda w celu uzyskania gęstego ciasta. W woku rozgrzać olej. Krewetki maczać w cieście i smażyć krótko na oleju partiami aż do zarumienienia. Wyjmować i układać na chwilę na papierze kuchennym w celu odsączenia oleju.
  3. Usmażone krewetki podawać gorące z sosem śliwkowym lub sosem hoisin, ryżem jaśminowym posypanym czarnym sezamem i sałatką z kapusty pekińskiej.
Udostępnij ten przepis