Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Tempura z krewetek to błyskawiczne danie, niezwykle smaczne i efektowne. Panierowane, chrupiące krewetki podane z marchewką w dressingu wasabi. Danie to zadowoli niejednego smakosza kuchni japońskiej. Krewetki przeznaczone do wykonania sushi należy przed panierowaniem rozprostować, jednak jest to niekonieczne przy przygotowaniu tempury do bezpośredniego spożycia.
Tempura z krewetek to błyskawiczne danie, niezwykle smaczne i efektowne. Panierowane, chrupiące krewetki podane z marchewką w dressingu wasabi. Danie to zadowoli niejednego smakosza kuchni japońskiej. Krewetki przeznaczone do wykonania sushi należy przed panierowaniem rozprostować, jednak jest to niekonieczne przy przygotowaniu tempury do bezpośredniego spożycia.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g krewetek Black Tiger rozmiar 41-50 lub większe
- 1 szklanka mąki do tempury
- trochę wody (dodawać stopniowo)
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Składniki do sałatki:
- 1/3 szt. kapusty pekińskiej
- 1/2 szt. zielonego ogórka pokrojonego w talarki
- 1/3 szt. papryki czerwonej pokrojonej w słupki
Dressing do sałatki:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wasabi
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- trochę sezamu czarnego do posypania ryżu
- sos śliwkowy jako dip lub
- sos hoisin jako dip
Składniki
Składniki do sałatki:
Dressing do sałatki:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis