Polędwica po chińsku / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Przepis pochodzi z kuchni Macieja Kuronia. Osobiście go przerobiłem i moim zdaniem wyszła łagodna potrawa o niecodziennym smaku. Warto poeksperymentować.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Przepis pochodzi z kuchni Macieja Kuronia. Osobiście go przerobiłem i moim zdaniem wyszła łagodna potrawa o niecodziennym smaku. Warto poeksperymentować.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Japoński bulion uzyskiwany z suszonych glonów kombu i suszonych płatków tuńczyka bonito (katsuobushi). Najbardziej typowy, najczęściej używamy bulion, często nazywany po prostu „dashi”. Podstawowy bulion do przygotowania zup miso, zup klarownych i zup z makaronem, dań duszonych a także jako składnik sosów. Zazwyczaj z jednej porcji kombu i katsuobushi przygotowuje się bulion „pierwszy” – ichiban dashi (z pierwszego gotowania) z przeznaczeniem na zupy klarowne, zupy z makaronem i zupy miso, oraz bulion „drugi” niban dashi (z drugiego gotowania) z przeznaczeniem na potrawy gotowane, sosy i jako bulion do gotowania warzyw.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 ocen
Tradycyjny, kilkustopniowy przepis na słynną japońską zupę miso z makaronem ramen.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chrupiący, złocisty kurczak w panierce z płatków kukurydzianych. Przepis jest moim pomysłem, natchnieniem była dla mnie kuchnia chińska.
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 2 oceny
Wariacja na temat słodko-kwaśnych klimatów z orzeźwiającą mgiełką. Trochę w stylu fusion.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Ta świeża orientalna sałatka z kruchej kapusty, kiełków fasoli, chińskiego makaronu i delikatnego mięsa z kurczaka doprawiona jest bogatym w smaku sosem sojowo-arachidowym.
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Nie wiem co mam napisać, ale była to moja pierwsza potrawa, którą zrobiłem. Szybka do przygotowania, a na dodatek smaczna, bardzo smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Potrawę można podawać z ryżem.. najlepiej oddzielnie bo zrobi się „papka”. Życzę smacznego! Białe wino także bardzo dobrze komponuje się z potrawą, dodaje smaku i aromatu, a więc ocet z białego wina nie jest konieczny.