Przejdź do treści

Kurczak DaCien 2 / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak Da Cien 2 / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Jak pisałem w pewnym komentarzu, jestem nowym użytkownikiem tego serwisu. Po przeczytaniu przepisu na potrawę Da Cien chce napisać z całym szacunkiem dla autora, że może jest ona dobra i podobna do Da Ciena ale od oryginału odstaje. Przedstawiam przepis oryginalny, który znam od 77 letniego chińczyka.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 2 godz. (marynowanie)
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos (rozmieszać do rozpuszczenia karmelu):
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu białego
  • 2 łyżki karmelu*
Ryż zółty:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 2 godz. (marynowanie)
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos (rozmieszać do rozpuszczenia karmelu):
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu białego
  • 2 łyżki karmelu*
Ryż zółty:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. *Przygotować karmel, do małego garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru i kapkę oleju, smażymy mieszając do ciemno brązowej barwy. Wyjmujemy do miseczki.
  2. Mięso dokładnie umyć i dodać wszystkie składniki marynaty, przykryć folia i odstawić do lodówki na 2 godz.
  3. Paprykę pokroić w paski dł. 4cm szer. 2cm. Papryczki chili wyczyścić z pestek i posiekać drobno wraz z czosnkiem.
  4. Po dwóch godzinach smażyć mięso na bardzo dobrze rozgrzanym oleju (2-3 szklanki) cały czas utrzymując wysoką temperaturę żeby mięso się nie kleiło i nie przywierało. Usmażone mięso odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić.
  5. Do czystego woka wlać 3 łyżki oleju, wsypać posiekany czosnek i papryczkę chili, smażyć krótko żeby nie przypalić czosnku. Dodać paprykę zieloną, wlać sos sojowy i dodać szczyptę soli do smaku. Smażyć mieszając.
  6. Do pół twardej papryki dodać składniki sosu: cukier, ocet, oraz karmel.
  7. Do całości dodajemy nasze mięso, mieszamy. Potrawa powinna mieć dość mocny smak co regulujemy ilością soli, cukru i octu. Po wyłączeniu potrawy dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego.
  8. Ryż: gotujemy ryż wg. przepisu (najlepiej kilka godzin wcześniej). Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy ryż oraz łyżeczkę kurkumy. Mieszamy, lekko podsmażamy. Podajemy z kurczakiem, smacznego!!!
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *