Grilowane skrzydełka kurczaka w sosie hoisin
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 4 oceny
Pierwsza potrawa wykonana na moim nowym grillu elektrycznym. Podawać jako jedno z dań grillowego przyjęcia lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 4 oceny
Pierwsza potrawa wykonana na moim nowym grillu elektrycznym. Podawać jako jedno z dań grillowego przyjęcia lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 7 oceny
Długo marynowane skrzydełka kurczaka usmażone na chrupko na głębokim oleju. Można serwować jako przekąskę, element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielne główne podane z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,68 / 28 ocen
Do czosnkowego kurczaka doskonale smakuje ostry sos. Jego moc możemy zwiększyć lub zmniejszyć dozując ilość chili. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,89 / 35 ocen
Nazwa chyba mówi sama za siebie :). Zrobiłem to danie z moich ulubionych składników i w mój ulubiony sposób ( kawałki mięsa w chrupiącej panierce w pysznym gęstym sosie podane na chrupiącym makaronie).
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 24 oceny
Jedno z moich ulubionych dań. Chrupiące kawałeczki kurczaka w panierce polane gęstym słodko-słonym sosem i posypane prażonym sezamem. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Kurczak Da-Cien klasyczne chińskie danie, któremu charakterystyczny smak nadaje palony cukier (karmel). Danie najlepiej smakuje wykonane z udek kurczaka. Pocięcie udka w paski jest dosyć pracochłonne, dlatego dla tych którzy nie mają czasu lub ochoty dłubać w udku polecam filet z piersi. Ja osobiście wolę udka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,63 / 19 ocen
Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem – za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,64 / 14 ocen
Kolorowe danie stir-fry ze schabu i 3 odmian papryki. Jest to pierwszy przepis nadesłany przez internautów, a konkretnie Agnieszkę „Dziubek”. Pozwoliłem sobie minimalnie je zmienić – Dziubek sugerowała, żeby smażyć mięso 5 min, jednak uważam, że to stanowcza przesada. Na dużym ogniu, techniką ciągłego mieszania absolutnie wystarczą 2 min. Pozdrawiam Agnieszkę i zachęcam innych do przesyłania przepisów. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 6 ocen
Osobiście nie przepadam za żeberkami jednak smakowo potrawa jest naprawdę zabójcza. Aby mięso było bardziej miękkie należy wydłużyć proces smażenia, w tym celu należy zmniejszyć temperaturę oleju (na dużym ogniu po 8 min. żeberka będą całkowicie spalone). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie jako przekąskę.