Przejdź do treści

wody

Ketjap manis

Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy <a href=”http://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sos-sojowy-slodki-ketjap-manis-a-merk-250ml/” target=”_blank”>Ketjap Manis </a> jest też dostępny w naszym sklepie.

Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe)

Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe)

Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe) to rodzaj indyjskich wegetariańskich smażonych placków, jadanych jako dodatek do dań lub solo jako przekąska. Bahji cebulowe podaje się często w restauracjach jako przekąskę przed daniem głównym. Bhaji cebulowe możemy wykonać w wersji pikantnej z chili lub łagodnej ze słodka papryką.

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

Makaron ryżowy z kaczką i omletem to chińskie danie stanowiące pełen pożywny posiłek. Usmażona pierś kaczki z warzywami w sosie podana wraz z roladkami z omleta na cieniutkim makaronie ryżowym. Makaron ryżowy vermicelli jest cienkim przeźroczystym, delikatnym makaronem. Należy go namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie, ale nie gotować. Potrawę możemy dodatkowo zaostrzyć dodając posiekaną papryczkę chili.

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym to cienkie smażone plasterki mięsa w bardzo aromatycznym sosie sosie z czosnku i kolendrowy. Wieprzowinę zamiast smażyć można także upiec w piekarniku lub na grillu. Intensywność smaku regulujemy ilością dodanego czosnku.

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami to pożywne i bardzo smaczne danie wegetariańskie. Zestaw dodanych warzyw można dowolnie urozmaicać. Potrawę można podawać jako danie główne z ryżem lub jako warzywny dodatek.

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem – omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni to pikantne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Dynię dusimy krótko żeby zmiękła ale została w kawałkach (nie powinna się rozpaść). Możemy opcjonalnie dodać do dania żółte pomidorki koktajlowe. Curry dyniowe podajemy z ryżem jaśminowym lub z ryżem basmati.

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento – cebula z mięsem indyka.

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.