Przejdź do treści

Dania główne

Kotleciki rybne z konfiturą chili

Kotleciki rybne z konfiturą chili

Kotleciki rybne z konfiturą chili mogą być podawane jako danie główne przed sushi. Ostro-słodko-kwaśna konfitura, którą są polane nadaje im niepowtarzalny smak.

Imbirowy kurczak z sałatką z rukoli i makaronem Soba

Imbirowy kurczak z sałatką z rukoli i makaronem Soba

Imbirowy kurczak z sałatką z rukoli i makaronem Soba to idealna potrawa na szybki obiad. Danie rodem z kuchni chińskiej, bardzo dobrze przyjęło się w Japonii. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa a na jej przygotowanie nie potrzeba wiele czasu.

Duszona wieprzowina z cukinią

Duszona wieprzowina z cukinią

Duszona wieprzowina z cukinią to japońskie danie podostrzone dodatkiem przyprawy „7 smaków”. Smak dania można złagodzić lub zaostrzyć ilością dodanej przyprawy.

Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym

Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym

Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym to danie pochodzące z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.

Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba

Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba

Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba to eleganckie danie z krewetek Black Tiger serwowanych na gryczanym makaronie soba. Do tej potrawy należy użyć surowych krewetek i smażyć je bardzo krótko, do momentu zmiany koloru z szarego na różowy. Jeżeli do przygotowania dania użyjemy gotowanych obranych krewetek należy skrócić smażenie do 30 sek.

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.

Bakłażan smażony z warzywami

Bakłażan smażony z warzywami

Bakłażan smażony z warzywami to pełni wegetariańskie danie na bazie bakłażana z dodatkiem kilku innych warzyw. Bakłażan (100g) zawiera zaledwie 20 kcal, poza tym dostarcza znacznych ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Bakłażan to także bardzo dobre źródło błonnika pomagającego w trawieniu. Warto urozmaicać swoją dietę w potrawy zawierające to warzywo.

Papryka nadziewana tofu i porem

Papryka nadziewana tofu i porem

Papryka nadziewana tofu i porem to prosta w przygotowaniu, bogata w składniki odżywcze, bezmięsna potrawa, którą można podać jako danie główne na obiad. Jako dodatek polecamy ryż jaśminowy.

Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki

Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki

Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki to niskokalorycznym potrawa z makaronem Shirataki, uzyskanym z azjatyckiej rośliny konjac. Polecana jest szczególnie dla osób dbających o linie. Wołowinę musimy pociąć w cieniutkie paseczki wtedy już po krótkim smażeniu będzie miękka i smaczna.