Przepis na Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym
Ocena ze starego portalu: 4,45 / 11 ocen
Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym to danie pochodzące z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.
Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym to danie pochodzące z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g makaronu ryżowego
- 250 g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 3 szt. cebuli dymki same cebulki, drobno posiekane
- 1/2 puszki mleka kokosowego
Przyprawy 1:
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta kminu rzymskiego mielonego
- szczypta kolendry mielonej
- 1 łyżka pasty curry czerwonej (lub więcej według gustu)
Przyprawy 2:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Składniki
Przyprawy 1:
Przyprawy 2:
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzać olej w woku, wrzucić czosnek i dymkę, smażyć mieszjąc 30 sek.
- W czasie kiedy gotuje się mięso przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, dodać do mięsa i wymieszać.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz