Przejdź do treści

Dania główne

Karokke – japońskie krokiety

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Nie jest to rdzenne japońskie danie, jednak obecnie bardzo popularne w Japonii. Istnieje wiele odmian krokietów z różnym wypełnieniem, podstawą naszych krokietów są ziemniaki i mięso mielone. W Japonii krokiety kupuje się najczęściej pojedynczo, jako przekąskę, serwowane na ciepło w sklepach spożywczych i supermarketach. Ponieważ ich wykonanie jest dosyć pracochłonne rzadko są przygotowywane w domach. Krokiety te jada się najczęściej z majonezem i specjalnym sosem do krokietów (niestety u nas nie dostępnym) ale można próbować różnych sosów (mi np. bardzo smakowały z sosem z czarnej fasoli).

Grilowana wołowina (Pulgogi)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 10 ocen

Pierwsze główne danie kuchni koreańskiej na mojej stronie. Tradycyjne koreańskie danie jednak łagodne w smaku (kuchnia koreańska jest bardzo ostra). Jeżeli nie mamy grilla elektrycznego, a jest poza sezonem grillowym, danie to można przygotować na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (kładziemy mięso na patelni i smażymy na niewielkim ogniu, następnie przekładamy na drugą stronę). Serwować z gotowanym ryżem japońskim i kimchi.

Kurczak z ananasem i nerkowcami

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 10 ocen

Przepis ten dostałem od jednego z internautów – Czarka z Zielonej Góry. Twierdził, że jest zabójcze, przetestowałem i potwierdzam. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Kaczka w curry z owocami liczi

Kaczka w curry z owocami liczi

Kaczka w curry z owocami liczi to absolutnie zabójcza potrawa. Do jej przygotowani użyłem żółtej pasty curry, a próbowałem ją także z pastą czerwoną i zieloną i zawsze smakowała świetnie.

Bakłażan z bazylią

Bakłażan z bazylią

Bakłażan z bazylią bardzo smaczne tajskie danie wegetariańskie. Można też przygotować wersję łagodną bez papryczek chili. Można je podawać jako warzywny dodatek lub jako wegetariańskie danie główne z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Wieprzowina w czerwonym curry z ananasem

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 12 ocen

Kolejne tajskie curry, tym razem czerwone curry z wieprzowiny. Czerwona pasta jest nieco mniej ostra od zielonej ale bez łagodzącego smak ryżu i tak się nie obędzie. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Kurczak z nerkowcami

Ocena ze starego portalu: 4,9 / 10 ocen

Danie to jest lekko pikantne dzięki zielonej tajskiej papryczce chili, jest ona trudno dostępna w Polsce jednak można ją zastąpić zieloną pastą curry. Nerkowce mają bardzo charakterystyczny, słodkawy smak i ich zastąpienie np. orzeszkami ziemnymi znacząco zmieni smak potrawy. Podawać z ryżem jaśminowym.

Kurczak w zielonym curry

Kurczak w zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 4,85 / 21 ocen

Kurczak w zielonym curry to pierwsze wykonane przeze mnie tajskie danie główne z prawdziwego zdarzenia. Powiem szczerze, że po spróbowaniu byłem w szoku – zabrakło mi skali do oceny :). Zielona pasta curry nadaje temu daniu cały smak, ale też ponadprzeciętną ostrość, dla osób które nie tolerują tak ostrych dań można ostatecznie zmniejszyć ilość pasty do 1 łyżki.

Tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego

Ocena ze starego portalu: 4,73 / 15 ocen

Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce trudno dostępne, jednak można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. W ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.
Aktualizacja 02-2017: Powyższy tekst powstał ok. 2004 roku, obecnie wszystkie składniki do zupy są dostępne w naszym sklepie.

Ryż smażony z dymką i jajkiem

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 14 ocen

Bardzo szybkie do przygotowania danie wegetariańskie. Serwować solo, jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.